1967 дней назадОлександр

Здравствуйте. Моя мама потрапила на гачок шахраїв. На її телефон надійшов дзвінок, представились рюпрацівниками банку ощад, сказали про программу МВФ, і що їм для перевірки потрібні дані картки. Вона через свою необізнаність надала всі ці дані, і навіть підтверджувальний код.
Шляхом цих процедур, було знято з рахунку суму у розмірі 14 тисяч гривень. Питання: Чи є взагалі шанси на повернення цієї суми?

Доброго дня, Олександр. Реально кошти можливо повернути у судовому порядку, якщо будуть встановлені особи, які здійснили шахрайство, хоча б встановити, яка особа отримала ці кошти, щоб можна було їх витребувати. Потрібно звертатись до правоохоронних органів з заявою про вчинення злочину.

Олександр (автор вопроса)

Добре. Велике дякую за відповідь. А банк може надати інформацію про особу на рахунок котрої було здійснено переказ?

Це можливо, якщо буде відкрито кримінальне провадження, за запитом слідчого зможуть надати інформацію. Тобто, якщо правоохоронні органи звернуться до банку їм інформацію нададуть, а Вам за зверненням - ні. Хоча можна спробувати отримати виписку з рахунку, куди були перераховані кошти з рахунку на який рахунок, потрібно, щоб мама зверталась.

~= А Д В О К А Т =~

Все це не реально, якщо сама "дала код". Яке тут "кримінальне шахрайство" чи навіть незаконні дії. Людина довірила добровільно іншій людині - обману немає. "Необізнаність" не визнається "шахрайством", оскільки навіть в договорі банку (де проставлений підпис мами!) про це наголошують: ні в якому разі не передавати НІКОМУ коди.

Тут потрібно будувати іншу "стратегію" захисту інтересів. Але це вже окрема персональна розмова. Тому виберіть компетентного юриста з правої "синьої" колонки (клікніть на "синю" назву юриста) і зверніться на його персональну ел.пошту, отриману після перегляду його профілю.

Реально, те що за телефоном вона надала інформацію, може у подальшому бути використано під впливом обману. Повернути можна як кошти отримані без достатньої правової підстави.

При написании ответа используется разметка Markdown.