4048 дней назадАноним

Наше предприятие возможно признают банкротом, когда работодатель должен уведомить нас об увольнении, и на какие выплаты мы можем рассчитывать?

Елена Николаевна

Банкрутство організації має на увазі повне розформування штату працівників. У даній ситуації не діють ніякі пільгові умови та гарантії, передбачені Трудовим кодексом. Звільненню підлягають усі співробітники: керівники, вагітні жінки, матері-одиночки, які мають неповнолітніх дітей, батьки дітей-інвалідів, працівники, які не досягли 18 років. Трудову книжку отримають на руки одночасно з усіма і люди, що знаходять у відпустці або на лікарняному. Крім того, організація-банкрут не запропонує звільненим співробітникам інші посади, адже вакансій просто немає. І навіть думка профспілкового органу з приводу розірвання трудового договору не має в даному випадку ніякого значення. Єдиним і незаперечним правовою підставою для звільнення працівників є рішення суду про ліквідацію неспроможного підприємства. Конкурсний керуючий зобов'язаний письмово повідомити кожного співробітника про майбутнє звільнення. Основна частина працівників отримає документ за 2 місяці до передбачуваної дати ліквідації. Але для деяких категорій громадян цей строк може бути скорочений. Так, співробітники, з якими укладено трудовий договір на два місяці, будуть повідомлені за 3 дні до звільнення. Сезонних працівників повинні проінформувати за 7 календарних днів до підписання наказу. Фахівці кадрової служби найчастіше складають повідомлення про розірвання трудового договору у двох примірниках. Один з них залишається у співробітника. Другий повертається конкурсному керуючому. На ньому звільняється ставить свій підпис, підтверджуючи факт ознайомлення з текстом. Процес ліквідації збанкрутілого підприємства завершується винятком відомостей про нього з Єдиного державного реєстру юридичних осіб. До цього моменту повинен бути виданий наказ про звільнення всіх співробітників, але з дотриманням перелічених вище термінів повідомлення. Однак при обопільній згоді сторін (працівника та конкурсного керуючого) трудові відносини можна припинити раніше. В останній робочий день співробітнику видається трудова книжка і повний грошовий розрахунок. Виплати, належних працівникові, складаються з декількох частин: • Власне заробітна плата, не отримана людиною до дня звільнення. • Компенсація за невикористану частину відпустки. • Вихідна допомога в розмірі однієї середньомісячної зарплати. Деяким категоріям фахівців, наприклад, сезонним працівникам, допомога може бути розраховане інакше, виходячи з норм трудового законодавства. • Компенсація при звільненні до закінчення двох місяців з моменту повідомлення. Її сума обчислюється пропорційно невідпрацьованого часу.
Якщо звільнений громадянин не знайшов нове місце роботи, йому виплачується середньомісячна зарплата ще раз. Втретє виплати отримають ті працівники, які своєчасно звернулися до Центру зайнятості населення і не були працевлаштовані там. Потім фінансові зобов'язання організації перед колишніми співробітниками закінчуються. Особливість виплат, вироблених при банкрутстві організації, полягає в їх черговості. На першому етапі проводяться розрахунки з громадянами, які мають виробничі травми та каліцтва. Потім кошти виплачуються всім іншим співробітникам.

Не вводите людей в заблуждение, нормы КЗоТа применяются, если люди работали по трудовому договору, и все гарантии для работников должны быть соблюдены, особенно что касается трудоустройства беременных женщин и женщин в отпуске по уходу за ребенком.

При написании ответа используется разметка Markdown.