Вітаю шановні. Є таке питання. В 1996 році за договором міни особа придбаває у власність житловий будинок. Договір міни нотаріально посвідчений. Чи підлагає державній реєстрації право власності на цей житловий будинок. Якщо так, то з якого періоду та якими НПА це регламентовано? Щиро вдячний за вичерпну відповідь.

Звичайно, що договір підлягає державній реєстрації, це зазначено у самому договорі і дійсний з моменту такої реєстрації. Це передбачено Цивільним кодексом України, а саме ст. стаття 716. Правове регулювання міни 1. До договору міни застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, договір контрактації або інші договори, елементи яких містяться в договорі міни, якщо це не суперечить суті зобов'язання. Крім того, відповідно до статті 182 ЦКУ право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Юридическая фирма «DS Group» (автор вопроса)

Дякую за відповідь. Ви мабуть не звернули увагу, що договір укладався в 1996 році, ЦКУ на той час не існувало він прийнятий лише у 2003, набрав чинності у 2004 р. Тоді діяв ЗУ "Про власність" та ЦК УРСР 1963 року. Тому питання лишається відкритим.

Нет не подлежит регистрации, и считается, что право собственности возникло с момента нотариального заверения договора, я видела в реестре судебная практика есть, признают право собственности через суд, если возникает проблема с реализацией данного имущества, или нотариус отказывает в оформлении сделки с такой недвижимостью, это неправомерно. Бывает, приходится обжаловать)

Юридическая фирма «DS Group» (автор вопроса)

Всім дякую за участь, буду моніторити судову практику

Посмотрите эти акты, Вам пригодятся: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0399-98/ed19980609 http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z0031-96/ed19951213

Но следует различать регистрацию объекта и регистрацию права собственности, и не было связи между регистрацией и правом возникновения собственности как с 2004 года. Про затвердження Правил державної реєстрації об'єктів нерухомого майна, що знаходяться у власності [...] Держжитлокомунгосп України; Наказ, Правила, Перелік [...] від 13.12.1995 № 56 , Про затвердження Інструкції про порядок державної реєстрації права власності на об'єкти нерухомого [...] Держбуд України; Наказ, Інструкція від 09.06.1998 № 121

При написании ответа используется разметка Markdown.