3880 дней назадАноним

Были произведены строительные работы в частном порядке, без договора подряда. Заказчик принял работу (усно) и оплатил, с поправкой на устранение дефектов. Дефекты были устранены. Через 2 месяца заказчик предьявляет претензии к качеству выполненных работ (усно), ссылаясь на экспртизу и требует оплаты работ выполненных третими лицами по переделке. Как быть? Заранее благодарен за ответ.

Елена

А якісь ви документи з ним взагалі підписували?

Аноним (автор вопроса)

Нет. Было только устное соглашение.

Елена

Які в нього є докази що будівельні роботи робили саме ви, адже договір підряда, який повинен бути укладений тільки в письмовій формі, відсутній. подивіться Гл.61 ЦКУ для себе, але там все прописано тільки для письмового договору. Стаття 858. Відповідальність підрядника за неналежну якість роботи

  1. Якщо робота виконана підрядником з відступами від умов договору підряду, які погіршили роботу, або з іншими недоліками, які роблять її непридатною для використання відповідно до договору або для звичайного використання роботи такого характеру, замовник має право, якщо інше не встановлено договором або законом, за своїм вибором вимагати від підрядника:

1) безоплатного усунення недоліків у роботі в розумний строк;

2) пропорційного зменшення ціни роботи;

3) відшкодування своїх витрат на усунення недоліків, якщо право замовника усувати їх встановлено договором.

  1. Підрядник має право замість усунення недоліків роботи, за які він відповідає, безоплатно виконати роботу заново з відшкодуванням замовникові збитків, завданих простроченням виконання. У цьому разі замовник зобов'язаний повернути раніше передану йому роботу підрядникові, якщо за характером роботи таке повернення можливе.

  2. Якщо відступи у роботі від умов договору підряду або інші недоліки у роботі є істотними та такими, що не можуть бути усунені, або не були усунені у встановлений замовником розумний строк, замовник має право відмовитися від договору та вимагати відшкодування збитків.

  3. Умова договору підряду про звільнення підрядника від відповідальності за певні недоліки роботи не звільняє його від відповідальності за недоліки, які виникли внаслідок умисних дій або бездіяльності підрядника.

  4. Підрядник, який надав матеріал для виконання роботи, відповідає за його якість відповідно до положень про відповідальність продавця за товари неналежної якості.

Елена

але повторюсь письмового договору у вас немає, в суд потрібні докази.

Аноним (автор вопроса)

Если я правильно понял то отсутствие договора исключает претензии сторон, потому что неопределены условия выполнения работ и их качества. Но заказчик заявляет что провел независимую экспертизу (не предоставил) и устранил дефекты другим подрядчиком.

Елена

Так якщо він вам не пред'явив експертизу, то на яких підставах він з вас вимагає відшкодування, якщо ви не знаєте, які саме дефекти було виявлено, і які роботи були зроблені. На майбутнє такі речі краще прописувати в договорі. До речі ви виступали як юр. особа до юр. особи чи як дві фізичні особи?

Елена

Ще питання, матеріали на будівництво хто купляв?

Не сможет он доказать причинно-следственную связь между дефектами и Вашей работой, если же он обратится в суд, Вам следует подавать возражение на иск, его требования не признавайте.

Елена

ПІДГОТОВКА ЦИВІЛЬНИХ СПРАВ ДО РОЗГЛЯДУ юридичний довідник для суддів:

ПОЗОВИ, ЩО ВИПЛИВАЮТЬ ІЗ ДОГОВОРІВ ПІДРЯДУ 1. Позови про розірвання договору підряду і відшкодування збитків у зв'язку з недоброякісним виконанням робіт. 1. Письмовий договір підряду або інші докази, які підтверджують укладання договору підряду (листи, телеграми, рахунки тощо). 2. Висновки, акти компетентних комісій, які підтверджують наявність у- роботі суттєвих відхилень від договору підряду або інших суттєвих недоліків. 3. Письмовий розрахунок розмірів збитків. Примітка: Замовник має право вимагати розірвання договору і відшкодування збитків у тому випадку, коли підрядчик допустив суттєві відхилення від договору або інші суттєві недоліки під час виконання робіт. 2. Позови про безкоштовне усунення недоліків, допущених під час виконання робіт за договором підряду. ). Письмовий договір підряду або інші письмові докази, які підтверджують його наявність. 2. Акти спеціалістів, висновки експертизи, які встановлюють недоброякісність виконання робіт за договором підряду, а також вартість робіт по виправленню цих недоліків. 3. Позови про стягнення винагороди за виконані підрядчиком роботи. 1. Письмовий договір підряду та інші письмові докази, які підтверджують укладання договору і його умови. 2. Акт прийняття-здачі роботи. 3. Кошторис на виконані роботи. 4. Висновок спеціаліста про вартість вивиконаних робіт, виходячи з діючих на даний вид робіт норм і розцінок

Елена

якщо потрібно можу допомогти зі складанням договору на майбутнє.

Аноним (автор вопроса)

Выступачи в отношениях как физические лица. Работы проводились из материалов заказчика.

Елена

Тим більше він нічого не доведе,.

Аноним (автор вопроса)

Спасибо всем за ответы.

Аноним (автор вопроса)

Да еще вопрос. Какие мои действия будут самыми эфективными в этом споре.

Елена

всі ваші дії залежать від подальших дій опонента, поки відмовляйтесь. Якщо діло дійде до суда, це вже інша справа, але навряд.

При написании ответа используется разметка Markdown.