3880 дней назадАноним

Если мама не алкоголик, не наркоман, но на протяжении года не уделяла никакого внимания ребенку, даже не виделась с ним, достаточно ли этого чтобы лешить ее родительских прав?

Елена

потрібно спочатку звернутись в органи опіки та піклування.

Аноним (автор вопроса)

Органи опіки приняли рішення про доцільність позбавлення батьківських прав, але чи достатньо цього для прийняття судом рішення про позбавлення батьківських прав?

Стаття 164. Підстави позбавлення батьківських прав 1. Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини. ( Пункт 6 частини першої статті 164 із змінами, внесеними згідно із Законом N 245-VII від 16.05.2013 ) 2. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав з підстав, встановлених пунктами 2, 4 і 5 частини першої цієї статті, лише у разі досягнення ними повноліття. 3. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них. 4. Якщо суд при розгляді справи про позбавлення батьківських прав виявить у діях батьків або одного з них ознаки кримінального правопорушення, він письмово повідомляє про це орган досудового розслідування, який в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, розпочинає досудове розслідування. ( Частина четверта статті 164 із змінами, внесеними згідно із Законом N 4652-VI від 13.04.2012 ) 5. Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

висновок органу опіки матиме важливе значення при розгляді справи

Декларації прав дитини від 20.11.1959

Принцип 6

 Ребенок для  полного  и  гармоничного  развития  его личности

нуждается в любви и понимании. Он должен, когда это возможно, расти на попечении и под ответственностью своих родителей и во всяком случае в атмосфере любви и моральной и материальной обеспеченности; малолетний ребенок не должен, кроме тех случаев, когда имеются исключительные обстоятельства, быть разлучаем со своей матерью. На обществе и на органах публичной власти должна лежать обязанность осуществлять особую заботу о детях, не имеющих семьи, и о детях, не имеющих достаточных средств к существованию. Желательно, чтобы многодетным семьям предоставлялись государственные или иные пособия на содержание детей.

Аноним (автор вопроса)

а якщо суддя схиляється для позбавлення батьківських прав до статті 164. лише до пункта 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами, що в даному випадку не є таким. Що робити в даному випадку?

скидуйте мені заяву та долучені до неї документи на емейл, в профілі, перегляну

Аноним (автор вопроса)

добре дякую, скину обов'язково в понеділок бо на даний час не маю такої можливості

Автор вопроса, Вам нужно предоставить в суд справки, что мать не состоит на учете в психиатрическом учреждении и не злоупотребляет алкоголем, или же истребовать эти сведения в судебном порядке. В изложенных обстоятельствах усматривается возможность лишения родительских прав по п.2 ст.164 СКУ - не выполнение родителем обязанности по воспитанию ребенка, именно от этого основания нужно отталкиваться и строить доказательства. Обращайтесь, смогу помочь с составлением документов, контакты в профиле.

При написании ответа используется разметка Markdown.