3877 дней назадАноним

Имеет ли право вдова научного работника оформить себе научную пенсию покойного мужа, если она все время (брак длился 2 года) была прописана отдельно от мужа, но проживала с ним? И какой это процент. Вдова пенсионного возраста и ее общий стаж меньше 9 лет. Инвалидности у нее нет.

Елена

Відповідно до ЗУ "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" Стаття 36. Умови призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника

  1. Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності, а в разі смерті пенсіонера або осіб, зазначених у частині другій статті 32 цього Закону, - незалежно від тривалості страхового стажу. При цьому дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

(абзац перший частини першої статті 36 із змінами,  внесеними згідно із Законом України від 08.07.2011 р. N 3668-VI)

Батьки і чоловік (дружина) померлого, які не були на його утриманні, мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, якщо втратили джерело засобів до існування.

  1. Непрацездатними членами сім'ї вважаються:

1) чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону;

При написании ответа используется разметка Markdown.