3874 дня назадВера

Здравствуйте! Имеет ли право предприятие (автошкола, форма собственности - государственная)заключать со своими сотрудниками (мастерами производственного обучения вождению) договор о полной материальной ответственности? Согласно ст. 135-1 КЗОТ Украины, "Письмові договори про повну матеріальну відповідальність може бути укладено підприємством, установою, організацією з працівниками (що досягли вісімнадцятирічного віку), які займають посади або виконують роботи, безпосередньо зв'язані із зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва переданих їм цінностей. Перелік таких посад і робіт, а також типовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність затверджуються в порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України." Если обратиться к Наказу Міністерства Праці України N 43 від 12.05.96, "Про затвердження Переліку робіт, при виконанні яких може запроваджуватися колективна (бригадна) матеріальна відповідальність, умови її застосування і Типового договору про колективну (бригадну) матеріальну відповідальність", то в утвержденном им перечне вышеуказанной должности (мастер производственного обучения вождению автомобиля)нет. Значит ли это, что организация не может заключать договор о полной материальной ответственности с данной категорией работников? Я правильно понимаю, что правомочным будет договор о просто материальной ответственности (в данном случае мат. ответственность работника ограничивается единоразовым удержанием зар. платы в р-ре не превышающим среднюю месячную зар. плату.? Подскажите, куда следует обращаться с претензиями, если между организацией и данным работником все-таки заключен договор о полной мат. ответственности? Ведь это противоречит законодательству Украины, значит руководство должно нести ответственность? Спасибо!

Елена

На чиїх ви авто здійснюєте навчання, якщо на своїх то немає право, якщо на авто які належать автошколі, то можуть і то у випадку коли вам авто видається кожен день.

Вера (автор вопроса)

Навчання проводиться на авто, які належать автошколі. Що Ви маєте на увазі "коли авто видається кожен день?"

Елена

Тобто авто видається інструктору кожен день під звіт, і на цей час він несе матеріальну відповідальність за збереження автомобіля

Вера (автор вопроса)

Так, матеріальну відповідальність він несе, але ж не повну! Його посада не входить до списку тих посад,які несуть ПОВНУ мат. відповідальність. А його мат. відповідальність обмежується місячною зарплатою (одноразово). І авто кожен день під звіт не видається.

При написании ответа используется разметка Markdown.