3867 дней назадАлександр

Я работаю в училище мастером ПО больше года , за это время председатель профкома со мной не поздоровался и не разу не поговорил. Поговорив с сотрудниками об этом , они боятся , что директор будет категорически против и не подпишет заявление. Мои действия.

Право вийти із професийної спілки гарантоване Вам статею 36 Конституції Україні, зокрема частиною третьою-четвертою: "Громадяни мають право на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів. Професійні спілки є громадськими організаціями, що об'єднують громадян, пов'язаних спільними інтересами за родом їх професійної діяльності. Професійні спілки утворюються без попереднього дозволу на основі вільного вибору їх членів. Усі професійні спілки мають рівні права. Обмеження щодо членства у професійних спілках встановлюються виключно цією Конституцією і законами України.

Ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об'єднання громадян чи обмежений у правах за належність чи неналежність до політичних партій або громадських організацій."

Аналогічне право гарантоване також статею 6 Закону України "Про професійні спілки та гарантії їх діяльності" від 15.09.1999 р.: Громадяни України мають право на основі вільного волевиявлення без будь-якого дозволу створювати профспілки, вступати до них та виходити з них на умовах і в порядку, визначених їх статутами, брати участь у роботі профспілок.

Отже, право вийти з профспілки Ви маєте. Ознайомтесь з її статутом в частині порядку виходу. Крім цього, у разі несплати членських внесків такого працивніка можуть виключити або членство припиняється автоматично (залежить від порядку, прописаного в Статуті)

При написании ответа используется разметка Markdown.