3774 дня назадВасилий

Здравствуйте.Подскажите пожалуйста: после продажи квартиры в России где моя малолетняя дочь, гражданка России, являлась собственником 1/2 части был куплен дом на Украине. Органом об опеки России дано разрешение на предоставление в собственность 1/2 на Украине дома. Нотариус посоветовал оформить дарение на 1/2 части дома жены( ее матери гражданки Украины), т.к. куплю-продажу нельзя оформить(несовершеннолетняя и не имеющая своего дохода)нотариус насчитал большою сумму налога которую надо заплатить в тот же день перед сделкой, т.к. ребенок нерезидент Украины.Семья постоянно проживает на Украине с 2012 года,у меня временное проживание,подали документы на вид на жительство мне и ребенку. Под какой налог мы попадаем в действительности.

При дарении от резидента в пользу нерезидента, действительно, налог с доходов физических лиц (НДФЛ) очень большой 15% (17%) и платится перед оформлением. Определение нерезидента в Налоговом кодексе не конкретное, поэтому врядли нотариус возмет на себя ответственность признать Вашу дочь резидентом. При купле-продажи налог НДФЛ - 5%.

Покупка недвижимости неполнолетним лицом (14-18 лет) возможна согласно ч.2 ст.32 Гражданского кодекса Украины. Учитывая, что цена вопроса значительная, Вам лучше поискать нотариуса, который оформит куплю-продажу (при условии что дочери уже есть 14 лет).

Консультации по налогообложению на официальном сайте налоговой:

http://zir.minrd.gov.ua/main/bz/view/?src=ques

Вопросы по Вашей теме, я скопировала (так как система поиска там неудобная):

Питання Яким чином оподатковується вартість спадщини (подарунку), отриманого ФО - нерезидентом від ФО - резидента? Відповідь Коротка: Фізична особа - нерезидент, яка отримала спадщину (подарунок) від фізичної особи – резидента, зобов’язана сплатити податок на доходи фізичних осіб до нотаріального оформлення успадкованого (подарованого) об’єкта, за ставкою 15% та/або 17% в залежності від розміру бази оподаткування в календарному місяці. Повна: Відповідно до ст.174 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755 -VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими р.IV ПКУ для оподаткування спадщини. Об’єкти спадщини оподатковуються за ставками, визначеними в п.167.1 ст.167 ПКУ, для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента (пп.174.2.3 п.174.2 ст.174 ПКУ). Згідно з п.167.1 ст.167 ПКУ ставка податку становить 15 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у п.167.2 - 167.5 цієї статті), у тому числі, але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами. Якщо база оподаткування, яка визначена з урахуванням норм п.164.6 ст.164 ПКУ щодо доходів, зазначених в абз. першому цього пункту, в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, до суми такого перевищення застосовується ставка 17 відсотків. Підпунктом 174.3 ст.174 ПКУ передбачено, що особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину. Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців - нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини. Враховуючи вищевикладене, фізична особа - нерезидент, яка отримала спадщину (подарунок) від фізичної особи – резидента, зобов’язана сплатити податок на доходи фізичних осіб до нотаріального оформлення успадкованого (подарованого) об’єкта, за ставкою 15% та/або 17% в залежності від розміру бази оподаткування в календарному місяці.

Документами, які підтверджують перебування фізичної особи – нерезидента на митній території України понад 183 календарних днів є паспортний документ та/або імміграційна картка, а також інші документи, на підставі яких він тимчасово проживає в Україні, а також документи, що підтверджують право власності (користування) на житло, визначене ним як місце тимчасового проживання в Україні.

При написании ответа используется разметка Markdown.