3683 дня назадНеизвестный

Доброго дня! В мене до Вас шановні юристи таке питання і чи взагалі з такої ситуації є вихід. Мені 32 роки, маю сина 11 років, маму і тата. Всі ми разом проживаємо в особняку, в новобудові, який ще не є приватизованим. Цей особняк оформлений на батька, але прописані ми всі. Раніше ми жили в однокімнатній квартирі, яка була отримана від держави ще при СССР моєму сводному братові, так як мамин перший чоловік був пілотом і загинув при виконанні державного завдання. Раніше ми всі проживали в цій квартирі. В цій квартирі був жах. Батько постійно бив матір і мого брата, і брата постійно виганяв з хати з його же хати. На той час батько вже був прописаний у ній. Він надумав будуватися. Не вистачало грошей і він вговорив брата і матір продати цю квартиру, гроші докласти до будови. З обіцянкою, що брат буде жити з нами і йому буде виділена кімната. Брат підписав. Той збудував і брата не впустив. Як ми його не просили, ні і все. Погрожував вигнати ще й нас. А я з малим сином на руках. І брат почав бомжувати. Ми звичайно його годували, одягали і він приходив до нас коли батька не було в хаті. Ми брата ховали в гаражі під коробки і там брат жив деякий період. Батько це застукав і все рівно вигнав. Це тривало 2 роки і брат помер. Свідків в нас дуже багато, можна сказати весь район може підтвердити мої слова. Коли брат помер у 2006 році і по сьогоднішній день батько хоче нас вижити з тої хати. Над матір"ю він знущається, б"є, морально принижує і змушує її платити за комунальні послуги,купувати їсти, прибирати, бо якщо вона це не буде робити, то він вижене. Це все відбувається при мені і при моєму синові, тобто при їхньому внукові. І я з ним воювала постійно, матір захищала. Але зараз я вдруге вийшла заміж і мій чоловік живе за кордоном. І я час від часу до нього їжджу. Батько дуже цьому обрадувався, бо він вважає, що мене і малого вже позбувся, залишилася лише мати. Всі наші сусіди чують його, всі знають, який він тиран. Вони також можуть це підтвердити. Малий живе в стресі і в страху. Вибачте, що так багато написала, я старалася як докладніше розповісти мою історію. Ось яке в мене до Вас питання. Чи можна його, у судовому рішенні примусити продати цей особняк при таких обставин, щоб ми могли собі купити хоча би 2-ох кімнатну квартиру. Або змусити його дати нам на квартиру гроші. Або повернути цю суму коштів, за яку була продання ця однокімнатна квартира???? Залишити йому все - ми не можемо. Ми тоді на вулиці. Мама з 2006 року оплачує комунальні послуги щомісячно по 1200 грн. і купує їсти. Чекаю на Вашу відповідь. ЧИ Є ХОЧ ЯКИЙСЬ ШАНС У НАС? Дякую!

Можливий варіант поділу майна, тобто Ваша мати має подати до суду позовну заяву про поділ спільно нажитого майна. У разі якщо суд його задовольнить, то Ви зможете продати ту частину будинку, яку залишать Вам. Або ж батько виплатить Вам грошову компенсацію за цю частину будинку. Все дуже індивідуально. Ми б радили Вам звернутися до професійного юриста та розібрати цю ситуацію з ним. Через те, що на форумі дуже важко все детально та об'єктивно описати. Однак вважаємо, що шанс припинити знущання є.

Неизвестный (автор вопроса)

Ой, як я Вам вдячна. Ви нам дали надію. То мати паралельно повинна подати заяву на розлучення і на поділ майна? То будинок буде ділитися лише між батьком і матір"ю, чи на чотири частини ще на мене і малого???

Найголовніше в даній ситуації оформити право власності на будинок. Лише після цього Ви маєте право ділити будинок. Є мирний шлях - укладення договору про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності, але якщо Ваш батько - спецефічна людина, то наврядчи цей варіант вам підійде. Поділ майна може відбуватися як до, так і під час або після розлучення. Але знову ж таки радимо звернутися до юриста. Можливо Ви забули про якісь деталі, які нададуть змогу знайти інші правові шляхи вирішення Вашої проблеми.

При написании ответа используется разметка Markdown.