3571 день назадАноним

Чи можу я, як відповідач, в зв'язку з затягненням судової експертизи (повторної) вимагати від суду розглядати справу за наявними матеріалами, так як це є порушенням "розумності строків". відповідно до ст. 157 ЦПК.? (експертизи немає вже 7 місяців і ще нескоро буде)

На час проведення судової експертизи перебіг строку розгляду справи зупиняється, тому посилання на ст.157 ЦПК не обгрунтовані. Треба розбиратись з питанням чому так довго проводиться експертиза. Якщо у експерта (експертної установи) є труднощі з її проведенням він (вона) повинні були надіслати до суду клопотання про вирішення питання про її проведення на підставі наявних у справі матеріалів, а це питання вирішується у судовому засіданні за присутності сторін по справі.

Аноним (автор вопроса)

Експепртиза (повторна) призначилась суддею в грудні 2013р. І понеслось: помилка в назві експертної установ - повернення справи, виправили -направили експертові, замовник (позивач) - неоплатив - повернули, виправили - направили експертові. Експерти вимагали додаткових документів - направили. В липні від експертної установ прийшов лист: для повного і всебічного....... з метою надання обгрунтованого висновку і т.д., експертна установа просить допитати в суді лікуючого лікаря особи, щодо якої проводиться експертиза (сама особа померла в 2010р.) і ставить в вимогу поставити перед лікарем ті самі питання, що стоять перед експертом: чи хворіла і чи здатна була усвідомлювати значення своїх дій? Це вимога експерта є правомірною?

Експерт має право ставити суду питання про витребування додаткових матеріалів - в даному випадку журнал судового засідання з поясненнями лікаря. Рекомендуємо Вам звернутися за допомогою до адвоката, який би ознайомившись з матеріалами справи надав би більш змістовну та обгрунтовану консультацію

Аноним (автор вопроса)

Отже як я розумію Вашу відповідь, експерти мають право вимагати "журнал судового засідання з поясненнями лікаря", про те самим вимагати допитати лікаря (тим більше ставити якісь питання) в них немає права. Щиро вдячний.

Експерт має право ставити питання особам, які беруть участь у справі та свідкам. Тут питання в тому чи допитувався як свідок, або брав участь у справі яким-небудь іншим чином лікар особи, щодо якої проводиться експертиза. Якщо так, то експерт має право поставити питання про його допит, якщо ні - то ні.

Аноним (автор вопроса)

Суть же в тому - що лікар буде допитуватися на вимогу експерта (згідно листа-клопотання). Питання, на які хоче почути відповідь експерт, він написав у клопотанні, аьвідповідб просить надіслати у роздрукованому вигляді.

Питання в тому чи є цей лікар особою, яка бере участь у справі, або свідком. Якщо він не приймав участь у справі та не допитувався як свідок, експерт не може заявляти клопотання про його допит, оскільки це є порушенням принципу змагальності сторін - тобто кожна СТОРОНА повинна довести ті обставини, на які вона посилається. Експерт не є стороною у справі! Він може задавати питання свідку, який вже допитувався в процесі. Крім того, незрозуміло на якій стадії у вас розгляд справи. Заяву про виклик свідка можна подавати під час попереднього судового засідання та до початку розгляду справи по суті.

посмертна експертиза, досить складний вид експертизи, тому 7 місяців - це ще нормально. У мене було кількас прав подібних і кожен раз експертизу проводили по 1, 5 роки)

Аноним (автор вопроса)

"Порядок проведення судово-психіатричної експертизи" Термін проведення амбулаторної експертизи становить до 30 діб з моменту отримання всіх відповідних матеріалів.

Ну, і справа в суді по ЦПК має розглядатися 2 місяці))

Аноним (автор вопроса)

І ми знову вертаємося на початок: Чи можу я, як відповідач, в зв'язку з затягненням судової експертизи (ПОВТОРНОЇ) вимагати від суду розглядати справу за наявними матеріалами, так як це є порушенням "розумності строків". відповідно до ст. 157 ЦПК.? Справа слухається в 1 інстанції з 2011р. - перша експертиза тривала приблизно 1,5р.

Александр +38 (097) 852 88 11

можете подавати клопотання - це Ваше право, але все вирішуватиме суд. Це може бути підставою для скасуваня рішення або направлення її на новий розгляд в 1 інстанцію при апеляції

Аноним (автор вопроса)

А як розуміти: експертам забороняється вибирати вихідні дані для проведення експертизи?

Вам вже зазначалося, що на час проведення експертизи строк розгляду справи зупиняється, тому про порушення ст. 157 ЦПК не може йти мова. Уважно читайте відповіді.

Олександр

Суддя направив на повторну посмертну медичну експертизу - питання скільки часу потрібно експерту щоб зробити висновок- чи є конкретні терміни - а то після 3 місяців нема ніякого результату -до кого звертатись

При написании ответа используется разметка Markdown.