3437 дней назадОлександр

Доброго дня! Хотів би отримати консультацію по такому питанню:

В мого тата є будинок у селі, половина якого належить йому, а друга половина - його сестрі. НА початку 80-х років, сестра одружується, і в цей будинок приходить жити її чоловік. На цей момент, у мого батька, уже був свій будинок і він не жив з сестрою. Тоді тато пише заповіт на мене на одну половину будинку. Його сестра пише заповіт на другу половину будинку також на мене. 2010 році сестра мого тата помирає. В заповіті сестри є такий пункт, що не проводити ніяких юридичних дій з будинком, до смерті мого чоловіка. Чоловік сестри місяць назад покидає будинок (хоч його ніхто не виганяв), виписується з нього, і говорить, що буде судитись, за якусь там половину будинку. Забирає будинкову книгу і не віддає її. Говорить, що йому належить якась там частина, бо він прожив в тому будинку 30 років. Хоча він одружився і заїхав в готовий будинок. А свій в той час продав і купив собі за ті гроші авто.

В мене два питання: 1. Чи може він, щось відсудити в мене( дві половини будинку в двох заповітах на мені записані - заповіт тата і його сестри). 2. Чи можу я проводити якісь юридичні дії з будинком, якщо він покинув це будинок і виїхав жити до своєї дочки. Хоча в заповіті вказано, що не проводити ніяких юридичних дій до його смерті. Але будинок тепер пустує і може відбуватися руйнація будинку, потрібно його заселяти кимось.

  1. не може, якщо не визнає через суд заповіт не дійсним і спадкування не буде по закону (тоді він як чоловік буде спадкоємцем по закону 1 черги)....
  2. Продавати чи дарувати не можете.а заселити когось жити можете......

Доброго дня! Щодо частки Вашого батька, то проблем немає взагалі. Щодо частки Вашої тітки, то в принципі вони також відсутні, оскільки в заповіті, як я розумію, є застереження лише щодо розпорядження майном, до його продажу до смерті Вашого дядька. Цього пункту Ви повинні дотримуватись незважаюси на те чи живе він у будинку чи ні. Є варіант що дядько може оскаржити заповіт Вашої тітки у частині встановлення розміру спадкового майна, але це мало ймовірно, якщо він цього досі не зробив. Крім цього вже минув 3-х річний строк позовної давності і навряд чи суд захоче його поновлювати. Ще є варіант для нього наступного змісту - виготовити право власності на 1/4 будинку, оскільки я так розумію він пенсійного віку і відповіднол має право на половину того, що б йому могло належати за законом. На мою думку у Вашого дядька є переспектива лише довголітньої судової тяганини, яка при позитивному для нього завершенні дасть йому право власності на максимум 1/4 будинку. Але це малоймовірно. Щодо будинкової книги, то зробіть нову. стару втратили, таке буває:)

Олександр (автор вопроса)

Дякую, за таку змістовну відповідь! Андрій Петрович, а якщо все таки він подасть до суду, і суд присудить йому 1/4 будинку, як тоді він зможе забрати її, якщо в заповіті чітко написано: "Не проводити ніяких юридичних оперцій з будинком, до смерті чоловіка"???? Якесь замкнуте коло виходить)

При написании ответа используется разметка Markdown.