3433 дня назадВиктория

Добрый день, помогите пожалуйста разобраться в следующем вопросе. Мне 28 лет с 2009 года замужем, живу давно отдельно от родителей, и прописана в другом городе. Мой отец, с 2010 г. разведен с мамой. Взял кредит в банке, и так вышло, год назад умер. Спустя год, после его смерти, начали звонить с банка и требовать с родственников погасить долг. Читала в статье, что по закону Украины, банк должен так же как и наследник заявить о себе в течение пол года, если это не было сделано, то никто никому ничего не должен. Как вести себя с банком, просто так можно повесить все долги всех родственников.

после папы было наследство?

Виктория (автор вопроса)

да , оставлено на меня, земля в селе где он жил

Стаття 1281. Пред'явлення кредитором спадкодавця вимог до спадкоємців 1. Спадкоємці зобов'язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги. 2. Кредиторові спадкодавця належить протягом шести місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги. 3. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом одного року від настання строку вимоги. 4. Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги.

Це витяг із Цивільного кодексу України.

Виктория

Если банк в течении шести месяцем после смерти вашего отца не заявлял о себе, это значит что он про пропустил строк и притензии предьявлять свои к вам не имеет права. Поэтому скорей всего ждите суда, по закону суд должен быть на вашей стороне.

Стаття 1281 ЦКУ. Пред'явлення кредитором спадкодавця вимог до спадкоємців

1.Спадкоємці зобов'язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги.

2.Кредиторові спадкодавця належить протягом шести місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги.

3.Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом одного року від настання строку вимоги.

4.Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги.

Стаття 1282 ЦКУ. Обов'язок спадкоємців задовольнити вимоги кредитора

  1. Спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині.

А также смотрите Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають із кредитних правовідносин Вищий спеціалізований суд; Постанова від 30.03.2012 № 5

На телефонні дзвінки можна не реагувати. У такий спосіб банк просто намагається зясувати коло спадкоємців. У будь-якому випадку вимога банку до спадкоємців має бути оформлена в письмовій формі. Якщо таку вимогу отримаєте, будете доводити, що банк пропустив строк, або ви не є спадкоємцем, або не було будь-якого майна, переданого у спадщину тощо.

да бакн если пропустил сроки то он дело проиграет, но если банк докажет что об смерти ему не было известно и вы банк должным образом об этом не уведомили, то дела могут быть намного хуже. Но в любом случае последнее слово будет за судом

Відкорегую свою відповідь - будете доводити, що банк пропустив строк.

Виктория (автор вопроса)

Я не знала о его долгах, после смерти сказали что на меня написано завещание и я начала его оформлять. Спустя больше чем пол года, Банк нашел маму и был оповещен о том что он умер и мать отсылала свидетельство о смерти им. все молчали, а теперь......... . Ну в законе как всегда все интересно написано, уточню, получается что после года со дня смерти Банк не имеет права что либо мне предъявлять??? И что делать в данной ситуации, если я не знала о его долгах, приняла наследство, уже и оформила все, годовщина смерти 30. 12

Виктория (автор вопроса)

дело в том что не пропустил год со дня смерти будет 30.12.21014, (они конечно об этом не знают), они позвонили вообще соседке, и сказали что пришлют к маме в понедельник 15.12 спец. службу, переживаю, мать пенсионерка, доведут до ....... . просто хочу подготовить ее

Виктория, у Вас должны быть доказательства, что мама отправляла св-во о смерти, квитанции, опись вложения, отметки о принятии банком заявления и св-ва о смерти.

Дело в том, что год считается не с момента смерти, а с момента наступления права требования по кредитному обязательству.

Мама имеет право с ними вообще не общаться, а если домой придут, нужно вызвать милицию.

Аноним (автор вопроса)

а момент наступления права требования по кредитному обязательству когда наступает и заканчивается?

Зависит от условий кредитного договора, если там помесячный платеж, то с момента неуплаты за этот период, а банк будет считать с момента окончания кредитного договора.

п. 32 Постанови Пленуму Верховного Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають із кредитних правовідносин» від 30 березня 2012 р. №5, відповідно до якого «…спадкоємці несуть зобов'язання погасити нараховані відсотки і неустойку тільки в тому випадку, якщо вони вчинені позичальникові за життя. Інші нараховані зобов'язання фактично не пов'язані з особою позичальника і не можуть присуджуватися до сплати спадкоємцями». Це роз’яснення встановлює виняток із загального правила, передбаченого ч. 1 ст. 1282 ЦКУ. При цьому слід враховувати, що згідно з положенням ч. 2 ст. 1231 ЦКУ до спадкоємця переходить обов'язок сплатити неустойку (штраф, пеню) за умови, що: 1) судом було прийнято рішення з призначенням певної суми до виплати кредитору; 2) боржник (спадкодавець) не виконав такого рішення суду.

При написании ответа используется разметка Markdown.