3432 дня назадАноним

Добрий день, шановні. Ситуація наступна. Навесні загальні збори акціонерів прийняли рішення про виплату дивідендів впродовж п’яти місяців. Кінцевий термін виплати дивідендів повинен був завершитись у жовтні. Проте виплати так і не розпочалися. Керівники товариства, які до того ж є власниками найбільших пакетів акцій, стверджують що коштів нема. Проте намагаються терміново скликати позачергові збори акціонерів з метою скасування рішення про виплату дивідендів, а проведення таких зборів також коштує немало. Отже кошти є.
1. Чи є можливість витребувати належні, за рішенням загальних зборів акціонерів, дивіденди. Які дії треба вчинити. 2. Якщо подавати до суду, які документи необхідно зібрати.
3. Якщо необхідна виписка від реєстратора щодо кількості належних акцій, то на яку дату – поточну (дату звернення до суду), чи дату проведення загальних зборів акціонерів, чи дату складання списку акціонерів, що мають право на отримання дивідендів. 4. В який суд потрібно буде звертатись – я прописаний у Дарницькому районі, а товариство у Голосіївському. Знову ж таки – Загальний чи Господарський суд. 5. Що саме, крім судового збору, ще відноситься до судових витрат. Які зі судових витрат можна у позовній заяві просити суд відшкодувати за рахунок відповідача.
6. Чи є перспектива у відшкодуванні: 6.1 Пені за кожен день прострочи після кінцевої дати періоду виплати дивідендів 6.2 Втраченої вигоди у вигляді процентів від можливого банківського вкладу на суму дивідендів за період від встановленої дати початку виплати дивідендів і до дати позову. Якщо є перспектива відшкодування, то як підтвердити банківську ставку за депозитом? 6.3 Моральної шкоди. Вважаю, що неправомірне ігнорування рішення загальних зборів акціонерів керівництвом компанії (я гадаю, що це ген. директор та гол. бухгалтер, які також є найбільшими акціонерами) повинно бути покаране, аби не провокувати аналогічні дії надалі. 6.4 Якщо є перспектива, то 6.4.1 який розмір претензії пред’являти 6.4.2 до конкретних відповідальних осіб чи до компанії в цілому 6.4.3 з якою аргументацією

Дякую за відповідь.

Миськов Сергей

ПРЕЗИДІЯ ВИЩОГО ГОСПОДАРСЬКОГО СУДУ УКРАЇНИ

                 Р Е К О М Е Н Д А Ц І Ї

                  28.12.2007  N 04-5/14

                                  Господарські суди України


         Про практику застосування законодавства 
              у розгляді справ, що виникають 
                 з корпоративних відносин 2.22. Розглядаючи  справи  зі  спорів   про   стягнення   сум

дивідендів, господарські суди повинні виходити з того, що відповідно до пункту "д" частини 5 та частини 6 статті 41 Закону України "Про господарські товариства" ( 1576-12 ) затвердження річних результатів діяльності акціонерного товариства, порядку розподілу прибутку, строку та порядку виплати частки прибутку (дивідендів) належить до виключної компетенції загальних зборів. Суд вправі прийняти рішення про стягнення дивідендів лише за наявності рішення загальних зборів акціонерного товариства про спрямування прибутку на виплату дивідендів, виходячи з якого визначається розмір належних акціонеру-позивачу дивідендів, строки та порядок їх виплати. Прийняття господарським судом рішення стосовно спрямування прибутку (частини прибутку) товариства на виплату дивідендів виходить за межі компетенції господарського суду.

В даному випадку Вам доведеться звертатись із позовною заявою до господарського суду міста Києва (а це сплата судового збору в розмірі приблизно 1800грн.) Інші озвучеін Вами вимоги - не відносяться до сфери корпоративних відносин і можуть заявлятись виключно після отримання рішення суду про стягнення дивідендів на Вашу користь. У випадку зацікавленості в представництві Ваших інтересів звертайтесь за ел. адресою: s.misckow@ukr.net

При написании ответа используется разметка Markdown.