3232 дня назадАлександр

Приватбанк в одностороннем порядке изменил с 1,04,15 процентную ставку по кредитной карте ссылаясь на пункт в договоре, который является публичным и может менятся когда и как угодно 1.1.6. Змінення Умов і Правил

1.1.6. Змінення Умов і Правил.

1.1.6.1. Зміни до цих Умов і Правил надання банківських послуг вносяться Банком щомісяця в однобічному порядку у випадках, не заборонених чинним законодавством України.

1.1.6.2. У тих випадках, коли в односторонньому порядку внесення змін неможливо, Банк повідомляє Клієнтів про внесені зміни шляхом використання наступних каналів зв'язку.

1.1.6.2.1. Офіційний сайт Банку: www.privatbank.ua, розміщення інформації у відділеннях Банку.

1.1.6.2.2. Підпис необхідних документів безпосередньо у відділенні Банку.

1.1.6.2.3. Іншими каналами зв'язку у відповідності до Умов та правил.

1.1.6.3. Банк розглядає пропозиції клієнтів та інших осіб, отримані через зазначений вище сайт Банку, які обов'язково будуть розглянуті, але не призводять до безсуперечного внесення змін у відносинах між Банком і Клієнтом.

1.1.6.4. Зміни, внесені в Умови та правила діють з моменту їх публікації на сайті, але не пізніше підтвердження змін діями Клієнта щодо використання послуг Банку

но я читал что согласно гражданскому кодексу Украины банк не имеет права этого делать Стаття 1056-1. Проценти за кредитним договором

  1. Процентна ставка за кредитом може бути фіксованою або змінюваною. Тип процентної ставки визначається кредитним договором.

  2. Розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.

  3. Фіксована процентна ставка є незмінною протягом усього строку кредитного договору. Встановлений договором розмір фіксованої процентної ставки не може бути збільшено банком в односторонньому порядку. Умова договору щодо права банку змінювати розмір фіксованої процентної ставки в односторонньому порядку є нікчемною.

Как быть в этом случае?

Александр Демьяненко

Якщо є бажання то можете звернутися у відділення банку, де ви обслуговуєтеся, з письмовою заявою, в якій викласти прохання вказати причини і підстави зміни ставки за даним кредитом.

Підготувати та направити відповідні заяви чи скарги в Національний Банк України і місцевий орган захисту прав споживачів.

У разі, якщо керівництвом банку проігноровані всі ваші заяви і скарги з вимогами вказати причини та обгрунтувати зміни ставки за кредитом, необхідно подати позов до суду про визнання недійсною тієї частини кредитного договору, в якій передбачається можливість зміни ставки в односторонньому порядку. А в порядку забезпечення позову обов’язково необхідно просити суд про заборону на збільшення ставки або вчинення інших дій, спрямованих на її збільшення.

При написании ответа используется разметка Markdown.