3167 дней назадЕлена

Здравствуйте! Как будет разделено имущество после смерти моего отца, если нет завещания? У отца 45-летняя дочь от первого брака, вторая жена и я(35 лет). Останется 3 варианта недвижимости: 1) Вместе со второй женой (моей мамой) куплена год назад квартира, но документы при покупке оформили на мать в присутствии отца. Меня прописали. 2) Отец один прописан в старой квартире. 3) Гараж. Подскажите, как будет разделено всё имущество в случае смерти отца и какие права у дочери от первого брака?

Аноним

Доброго дня. Спочатку Вам необхідно з'ясувати яке майно підлягає спадкуванню. А вже тоді розібратися з спадкуванням за законом, тобто з чергами.

Аноним

З тої інформації, що я прочитав можу сказати наступне. Спадкування буде проходити за законом в порядку черг. Стаття 1261. ЦК України Перша черга спадкоємців за законом 1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. Тобто 45-річна дочка, 35-річна дружина і дочка будуть приймати спадщину. Згідно Стаття 1267 ЦК України Розмір частки у спадщині спадкоємців за законом 1. Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними. 2. Спадкоємці за усною угодою між собою, якщо це стосується рухомого майна, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них. 3. Спадкоємці за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них. Теперь щодо спадщини. Стаття 60 СК України Підстави набуття права спільної сумісної власності подружжя 1. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). 2. Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. Тож квартира яка була придбана за час шлюбу, автоматично є спільною сумісною власністю. Щодо старої квартири, не можу зрозуміти в який період вона купнела і чи взагалі куплена. Бо якщо він тільки прописаний і не є власником, то про яку частку може буди мова. Якщо гараж не у кооперативі, а саме у власності чоловіка то буде ділитися між 3-ма.

Елена (автор вопроса)

Спасибо за ответ, всё ясно, значит будем писать завещания. Спасибо)

Неактуальний профіль

Всем поровну.

При написании ответа используется разметка Markdown.