3106 дней назадАноним

Між мною та підприємством укладено трудовий контракт. Я виходжу на пенсію по інваідності. Чи поширюються на мене гарантії на отримання матеріальної допомоги при виході на пенсію згідно КЗОТ?

ivan_lviv 063 145 0627

Пунктом 7-1 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (зі змінами, внесеними Законом від 08.07.2011 р. № 3668 «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», що набрали чинності з 1 жовтня 2011 р.) передбачено виплату грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, в розмірі 10 місячних пенсій особи на день її призначення.

Грошова допомога надається за таких умов:

• пенсія за віком відповідно до За­кону України «Про загальнообов'яз­кове державне пенсійне страхуван­ня» призначається починаючи з 1 жовтня 2011 р.;

• на день досягнення пенсійного ві­ку, передбаченого ст.26 названого За­кону, якщо особа працювала в закла­дах та установах державної або кому­нальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призна­чення пенсії за вислугу років відповід­но до п. «е-—«ж» ст.55 Закону України «Про пенсійне забезпечення»;

• страховий стаж на таких посадах: для чолов кїв — 35, для жінок — 30 років;

• якшо до цього вони не одержува­ли будь-якої пенсії.

Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати за­тверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. № 1191 (надруковано в газеті «Праця і зарплата» № 44 за 30 листопада 2011 р.).

Згідно з цим Порядком до страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються періоди роботи в закладах і устано­вах державної та комунальної фор­ми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пен­сії за вислугу років відповідно до п. «е» і «ж» ст.55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», що передбачені:

? переліком закладів і установ осві­ти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, за­твердженим постановою Кабінету Мі­ністрів України від 04.11.93 р. № 909 «Про перелік закладів і установ осві­ти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років»;

? переліком посад артистів теат­рально-концертних та інших видо­вищних закладів, підприємств і ко­лективів, які мають право на пенсію за вислугу років незалежно від віку,

затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.92 р. № 583 «Про затвердження норма­тивних актів з питань пенсійного забезпечення».

Для осіб, які мають право на при­значення пенсії за вислугу років від­повідно до п. «є» ст.55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», до страхового стажу для визначення права на виплату грошової допомоги зараховується час перебування таких осіб у складі збірних команд України, а також колишньої Української РСР.

Страховий стаж, який дає право на виплату грошової допомоги, враховує­ться в календарному обчисленні.

При цьому допускається підсу­мовування страхового стажу за періоди роботи, які дають право на призначення пенсії відповідно до п. «е»—«ж» ст.55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Для визначення розміру грошової допомоги враховується місячний розмір пенсії, обчислений згідно зі ст.27 і 28 Закону України «Про загаль­нообов'язкове державне пенсійне страхування» на день її призначення.

Виплата грошової допомоги про­вадиться органами Пенсійного фон­ду України одноразово в розмірі 10 місячних пенсій за рахунок коштів Державного бюджету України одно­часно з першою виплатою пенсії, призначеної до виплати.

ivan_lviv 063 145 0627

у вас по інвалідності а не повіку, а тому нажаль ні

При написании ответа используется разметка Markdown.