3017 дней назадЯна

Бабуся брала кредит в кредитній спілкі Суперкредит, після її смерті хто повинен надалі його виплачувати,якщо мама(її єдина дочка) ще невступила в спадщину, баба не була застрахованою, договір складений на неї та поручителя

Ответ нам дает Верховный суд (совместно с Гражданским кодексом):

http://reyestr.court.gov.ua/Review/31073079

У випадку смерті боржника за кредитним договором його права і обов'язки за цим договором переходять до спадкоємців, які зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Вимоги кредитора вони зобов'язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями і кредитором інше не встановлено. У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора накладає стягнення на майно, яке було передано спадкоємцям у натурі (пункт 5 статті 1219, стаття 1282 ЦК України). .....

... Аналіз наведених норм дає підстави для висновку про те, що у разі смерті боржника за кредитним договором за наявності спадкоємців відбувається заміна боржника в зобов'язанні, який несе відповідальність у межах вартості майна, одержаного у спадщину.

Поэтому когда дочка наследодателя оформит наследство, тогда она и будет отвечать в пределах стоимости оформленного на себя наследственного имущества.

А раз еще был и договор поручительства то, согласно Гражданского кодекса, дочка и поручитель будут отвечать солидарно.

Стаття 554. Правові наслідки порушення зобов'язання, забезпеченого порукою

  1. У разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

  2. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Хотя, не все так однозначно:

Стаття 559. Припинення поруки

  1. Порука припиняється у разі переведення боргу на іншу особу, якщо поручитель не поручився за нового боржника.

Но я думаю, что эта статья имеет в виду "переведення боргу на іншу особу" - это когда при жизни должника производится это переведення.

Так что должно и поручительство оставаться после смерти должника, если обязательства должника продолжаются, а они продолжаются в случае оформления наследства.

При написании ответа используется разметка Markdown.