3016 дней назадЛюдмила

добрий день,шахраї зняли з моєї карти кредитної кошти в сумі 5000,заява до поліції та до банку подана,розглядається справа,відкрито кримінальне провадження,банк змушує мене платити по кредитній карті ці кошти,чи можна відмовитися від оплати грошей які я не брала хоча б на період часу коли справа розглядається і ведеться розслідування?

Людмила (автор вопроса)

дякую за відповідь,але в деяких випадках якщо є підозра що до цього причетні працівники банку то рахунок заморожували на час слідства щоб не росли відсотки.

Людмила, не все так однозначно. Вот, пожалуйста:

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про платіжні системи та переказ коштів в Україні

32.3.2. ………У разі переказу з рахунка платника без законних підстав, за ініціативою неналежного стягувача, з порушенням умов доручення платника на здійснення договірного списання або внаслідок інших помилок банку повернення платнику цієї суми здійснюється у встановленому законом судовому порядку. При цьому банк, що списав кошти з рахунка платника без законних підстав, має сплатити платнику пеню у розмірі процентної ставки, що встановлена цим банком по короткострокових кредитах, за кожний день починаючи від дня переказу до дня повернення суми переказу на рахунок платника, якщо інша відповідальність не передбачена договором.

ЗАТВЕРДЖЕНО Постанова Правління Національного банку України 05 листопада 2014 року N 705

Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням

  1. Користувач після виявлення факту втрати електронного платіжного засобу та/або платіжних операцій, які він не виконував, зобов'язаний негайно повідомити банк або визначену ним юридичну особу в спосіб, передбачений договором. До моменту повідомлення користувачем банку ризик збитків від здійснення операцій та відповідальність несе користувач, а з часу повідомлення користувачем банку ризик збитків від здійснення операцій за електронним платіжним засобом користувача несе банк.

  2. Емітент або визначена ним юридична особа під час отримання повідомлення та/або заяви про втрату електронного платіжного засобу та/або платіжні операції, які не виконувалися користувачем, зобов'язаний ідентифікувати користувача і зафіксувати обставини, дату, годину та хвилини його звернення на умовах і в порядку, установлених договором.

Емітент після надходження повідомлення та/або заяви про втрату електронного платіжного засобу та/або платіжні операції, які не виконувалися користувачем, зобов'язаний негайно зупинити здійснення операцій з використанням цього електронного платіжного засобу.

  1. Емітент у разі здійснення помилкового або неналежного переказу, якщо користувач невідкладно повідомив про платіжні операції, що ним не виконувалися, після виявлення помилки негайно відновлює залишок коштів на рахунку до того стану, у якому він був перед виконанням цієї операції.

  2. Користувач не несе відповідальності за здійснення платіжних операцій, якщо електронний платіжний засіб було використано без фізичного пред'явлення користувачем та/або електронної ідентифікації самого електронного платіжного засобу і його користувача, крім випадків, якщо доведено, що дії чи бездіяльність користувача призвели до втрати, незаконного використання ПІНу або іншої інформації, яка дає змогу ініціювати платіжні операції.

Эту подборку я делал месяца три назад по одному из клиентов ПриватБанка (у него мошенники через Интернет сняли с кредитной карты несколько тысяч гривен). Ситуация аналогичная Вашей. Тоже возбудили уголовное дело и тоже по мошенничеству, и у него возникли вопросы те же, что и у Вас.

Я ему сделал подборку по банковскому законодательству, по порядку расследования уголовного дела с правами потерпевшего и т.д. и т .п.

Могу кинуть Вам этот файл на электронку. Интересные места там уже выделены.

При написании ответа используется разметка Markdown.