3017 дней назадАноним

Склали договір про завдаток на квартиру.Віддали завдаток.Через місяць мали укласти договір купівлі-продажу та не були готові документи ні у продавців ні у покупців.Ще через 1 місяць в покупців змінились сімейні обставини і фінансове ста і вони немають можливості купити квартиру,документи продавців на квартиру також ще не готові.Продавці відмовились повертати завдаток.

Это не задаток. Задаток - это обеспечение исполнения обязательств по договору. То есть он не может родиться раньше чем договор купли-продажи. Либо они рождаются одновременно либо задаток рождается позже основного договора, но никак не раньше.

У вас получился аванс.

Договору про завдаток в природі не існує, є попередній договір (договір наміру), який укладається в письмовій формі та нотаріально посвідчується, в договорі якраз і вказується сума, яка надається покупцем продавцеві в якості доказу в майбутньому вчинити правочин відчуження, де і прописуються згідно з ЦК України штрафні санкції в разі невиконання сторонами своїх намірів в майбутньому, тому, якщо ви уклали через ріелтора так званий договір завдатку, то він в даному сенсі немає ніякої юридичної сили, але цей договір є доказом передачі вами деяких коштів продавцеві, тому в даному випадку, так як ви передали кошти, а правочин який підписали є нікчемний, то маєте повне право повернути кошти в повному обьємі, детальніше по телефону.

При написании ответа используется разметка Markdown.