2807 дней назадЯрослав

Добрий вечір! Є кілька питань. В шлюбі 5 років. Живуть окремо. Чоловік живе в квартирі, яку придбали на двох як спільну сумісну власність в рівних частинах. 1.Чи може дружина робити якісь дії,маючи на руках тільки витяг про право власності на квартиру однокімнатну і приписку в паспорті? (Наприклад: Подавати позов до суду з метою розподілу майна, а саме однокімнатної квартири, переоформити свою долю квартири на когось іншого, приписати когось з родичів чи будь-кого в квартиру) . Свідоцтво про право власності і про шлюб знаходиться у чоловіка на руках. 2. Чи зможе вона зробити собі оригінал, якщо треба буде, свідоцтва про право власності без відома чоловіка( квартира оформлена на двох в рівних частинах сумісної власності) 3. Які дії можна від неї чекати у разі моєї відсутності в квартирі? Чи зможе вона продати свою долю квартири,переписати комусь іншому чи здавати в оренду, без згоди чоловіка? (Знаходяться ще поки в шлюбі) 4.Чи може чоловік, маючи на руках витяг, свідоцтво про право власності на квартиру технічний паспорт на неі, робити якісь дії,без згоди дружини, а саме: а) продати тільки свою частину; б) переоформити на іншу людину чи родичів свою частину 5.Як краще поступити в даній ситуації? Дружина пропонує викупити в неї свою долю. В чоловіка на даний момент немає таких коштів. Чи зможе вона піти до суду тільки з одним витягом і чим це все може закінчитися, якщо чоловік не буде з'являтися у квартирі. 6. Які дії краще прийняти, щоб відтягнути процес на якийсь період з ціллю назбирати кошти і викупити все ж таки її частку? З повагою Ярослав.

iowa2006@ukr.net

Ярослав, добрий вечір. У вас багато повторюючих питань, зокрема на рахунок витягу. Документів можна мати багато, але друге питання чи маючи ці документи особа має право вчиняти якісь дії. Згідно свідоцтва і витягу квартира є спільною сумісною власністю, тому без дозволу другого співласника особа не має право відчужити свою частку без виділу її в натурі (тобто реального її розподілу, а для однокімнатної квартири провести реальний розподіл неможливо), а також не має право зареєструвати іншу особу (крім своїх неповнолітніх дітей) та не має право здати в оренду. Дружина може подати позов до суду про розподіл майна або як співласник звернутися із позовом до суду про позбавлення другого співвласника його частки з грошовою компенсацією цієї частки. Але частки ваші є рівними, тому виграти таку справу складно. Примусити викупити вас частку дружини взагалі ніхто не має права, під час рзгляду справи про поділ майна суд може визнати право власності на квартиру за дружиною, а її зобов"язати компенсувати вам вартість вашої частки. Якщо ви не будете ставити питання про визнання за вами власності на всю квартиру шляхом компенсації дружині вартості її частки, зобов"язати вас ніхто не буде мати права.

Ярослав

Припустимо,дружина подасть позов до суду про розподіл майна або як співласник звернутися із позовом до суду про позбавлення другого співвласника його частки з грошовою компенсацією цієї частки. Якщо у другого співвласника наприклад не буде можливості з"явитися до суду для прийняття рішення,або йому не повідомлять про це, як тоді бути ? На який термін це може затягнутися ? Чи зможе суд без моєї участі переоформити на дружину квартиру ?

Переоформити квартиру на дружину суд не зможе, він таким не займається, суд може ухвалити рішення про визнання права власності на майно, позбавити вас частки майже неможливо буде. Без вашої участі суд може розглянути справу в порядку проведення заочного розгляду справи, а для цього суд зобов"язаний мати підтверджуючі документи про отримання вами повістки або якщо ви відмовляютесь отримувати на пошті листа, про це працівник пошти зазначає, що лист повернуто із зв"язку із відмовою адресата в отриманні і це вважається, що вас належним чином повідомляли про розгляд справи, але ви відмовлись отримувати повідомлення. Також ще передбачено оголошення в газеті про час розгляду справи. Щодо терміну- то такі справи розглядаються роками.

Ярослав

На скільки я зрозумів, то навіть перебуваючи, наприклад, за кордоном, для суду потрібні підтверджуючі документи про отримання мною повістки, але чи буде вважатися,що я відмовився отримувати на пошті лист і що мене належним чином повідомляли, коли я реально не бачив цього листа, так як знаходжуся далеко? Тобто виходить, що без моєї участі суд не зможе розглянути справу в порядку проведення заочного розгляду справи. оскільки адресат не отримав лист ?

Дают объявление в газету, и прекрасно все слушают

Не морочте собі голови, суд без вас зможе заочно розглянути справу, а на підставі яких документів- це справа суду, можуть навіть оголошення в газеті помістити про час та день розгляду справи і долучити цю газету до справи.

Ярослав

А далі, після розгляду справи що слід чекати ?

Рішення суду скоріше всього.

Ярослав

Дякую за відповіді,Іванна!

Ярослав (автор вопроса)

А в які терміни суд може призначити по виплаті грошовоі компенсаціі тоі чи іншоі сторони? Сума то не є маленька, і за один раз не вийде покласти на депозит суду кошти 1/2 частки.

~= А Д В О К А Т =~

А от щодо наступних запитань - звертайтесь на ел.пошту: advocate-s@i.ua для продуктивного діалогу. Наскільки зрозуміло, що короткими повідомленнями на форумі - складну юридичну ситуацію не вирішити, оскільки необхідно вивчати документи та індивідуальний підхід.

При написании ответа используется разметка Markdown.