2670 дней назадОльга

Які пільги має мати дитини 18,5 років (дитина навчається в університеті на контракті,є інвалідом ІІІ групи,не отримує стипендію),яка з народження виховує дитину одна,тобто має статус одинокої мами?При тому,що мати на данний час є приватним підприємцем і заробляє рівно стільки,щоб заплатити аренду приміщення та податки і немає більше ніяких додаткових заробітків.

Неизвестный

Не дуже компетентний у цьому питанні, але сам був у цій ситуації. Ви можете скласти договір довічного утримання свого сина, тобто ви будете діставати всі кошти за фактом його інвалідності.

Список пільг для інвалідів I, II, III группи:

  1. Право на першочергове отримання житла;

  2. Право на безпечний та зручний доступ до житла, на безоплатний зв'язок та на заміну жилої площі;

  3. Пільга щодо сплати податку з доходів фізичних осіб;

  4. Переважне право на зарахування до вищих навчальних закладів І-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів;

  5. Безоплатне або на пільгових умовах користування культурно-видовищними закладами і спортивними спорудами для занять фізкультурою і спортом;

  6. Придбання лікарських засобів;

  7. Безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками за наявності медичних показань / ст.38 ЗУ /. ;

  8. Безплатний проїзд;

Згідно з чинним законодавством України, а також Колективним договором, що діє на підприємстві ПАТ «АМКР», одинокі матері мають певні гарантії.

Міністерство праці та соціальної політики України у своєму листі від 09.04.2010 р. №68/06/186-10 зазна¬чило, що до категорії «одинока мати» в сенсі законодавства про працю належать: жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдова; жінка, яка виховує дитину без батька (у тому числі розлучена жінка, яка виховує дитину без батька, незважаючи на факт отримання аліментів). Тобто участь батька або інших осіб в утриманні дитини не позбавляє матір статусу одинокої.

Стаття 10 Закону України (ЗУ) «Про відпустки»: одинокій матері щорічна відпустка надається у зручний для неї час.

Стаття 19 ЗУ «Про відпустки»: одинокій матері надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

Статьтя 177 Кодексу законів про працю (КЗпП): жінки, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей інвалідів, не можуть залучатись до надурочних робіт або направлятись у відрядження без їх згоди.

Стаття 184 КЗпП: звільнення одиноких матерів при наявності дитини віком до 14 років або дитини інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Стаття 185 КЗпП: власник або уповноважений ним орган повинен у разі необхідності видавати вагітним жінкам і жінкам, які мають дітей віком до 14 років або дітей інвалідів, путівки до санаторіїв та будинків відпочинку безкоштовно або на пільгових умовах, а також надавати їм матеріальну допомогу.

Пункт 6.4.7 колективного договору ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»: одиноким матерям щорічно виплачується одноразова матеріальна допомога до 1 вересня. З 2011 р. розмір цієї допомоги становитиме 480 грн. на кожну дитину.

Статус дитини має особа до 18 років, з приводу статуса одинокої матері, то це залежить від того, як зроблений актовий запис про народження дитини, чи записан батько дитини з Ваших слів, чи він визнавав своє батьківство. Зверніться до УТСЗН за місцем проживання, може Вам і призначать матеріальну допомогу, якщо будуть підстави.

Евгений, она уже не будет пользоваться льготами как одинокая мать, если ребенок совершеннолетний. Письмо Минтруда от 06.07.2006 № 247/13/116-06 .

Ольга (автор вопроса)

ребёнок старше 18 лет,но он учится на дневной форме в университете на контракте И дохода у меня,одинокой мамі=0 грн.

Ольга (автор вопроса)

шановні юристи,уважно прочитайте запитання.Бо той вінігрет,що ви мені пишите,я можу сама знайти в інтернеті.Та ще й інформація місцями вказана,вже роками не відповідає дійсності.

С позиции норм трудового законодательства Вы не имеете никаких льгот как одинокая матерь, потому что у Вас ребенок совершеннолетний. А если хотите выплаты получать, тогда и обращайтесь в соц. защиту.

Ольга (автор вопроса)

так я и спрашиваю,какие льготы есть в данном случае со всех позиций.Конкретный вопрос.

Конкретно Вам на платную консультацию к адвокату, который подготовит информацию про все возможные льготы персонально для Вас.

При написании ответа используется разметка Markdown.