2412 дней назадРаиса

Муж с женой на грани развода, он выгнал ее из дома. Дом муж получил дарственный задолго до вступления в брак, но она там пока прописана. У них есть общий ребенок 8 лет. Правомерны ли его действия не пускать ее в жилище.

Дії чоловіка неправомірні, оскільки дружина як член сім"ї і зареєстрована особа має право проживати в цьому будинку, щоб захистити своє право користування житловим приміщенням, потрібно звертатися в суд з позовом про усунення перешкод в користуванні майном.

Юрий

Іванна, не вводить людей в оману, подивиться судову практику. Дії правомірні. За судовою практикою, власник будинку/квартири може позбавити права користування ним будь-яку особу. "Прописка" (реєстрація) не дає права проживання у будинку. Перспектив в суді нема.

Юрій, не треба вводити людей в оману. Ось Вам судова практика: Правова позиція ВСУ у справі № 6-709цс16: Частиною першою статті 383 ЦК України та статтею 150 ЖК УРСР закріплені положення, відповідно до яких громадяни, які мають у приватній власності будинок (частину будинку), квартиру, користуються ним (нею) для особистого проживання і проживання членів їх сімей та інших осіб, мають право розпоряджатися цією власністю на свій розсуд. Частиною першою статті 156 ЖК УРСР передбачено, що члени сім’ї власника жилого будинку, які проживають разом із ним у будинку, що йому належить, користуються жилим приміщенням нарівні з власником будинку, якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням.Аналогічну норму містить також стаття 405 ЦК України. Відповідно до частини четвертої статті 156 ЖК України до членів сім’ї власника відносяться особи, зазначені в частині другій статті 64 цього Кодексу, а саме подружжя, їх діти і батьки. Членами сім’ї власника може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з ним і ведуть з ним спільне господарство. За змістом зазначених норм матеріального права правом користування житлом, який знаходиться у власності особи, мають члени сім’ї власника нарівні з власником будинку, якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням, а також інші особи, якщо вони постійно проживають разом з ним і ведуть з ним спільне господарство. Згідно з положеннями статті 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном. Аналіз зазначеної норми дає підстави для висновку про те, що власник має право вимагати від осіб, які не є членами його сім’ї, а також не відносяться до кола осіб, які постійно проживають разом з ним і ведуть з ним спільне господарство, усунення порушень свого права власності у будь-який час.

Леся Целикова 0505542573

Если жена не владелец имущества, то муж ее может не впускать в жилье. Кроме того при разводе может стоять вопрос о месте проживания ребенка с отцом, поскольку мать не имеет своего жилья.

Угу, и сразу нарвется на иск об устранении препятствий в пользовании жильем. И клянусь, иск будет удовлетворен.

Юра і Леся, розірвання шлюбу не позбавляє право особу користуватися житловим приміщенням і не є підставою для виселення без рішення суду.

~= А Д В О К А Т =~

Але існує безпрограшний варіант виселення дружини у такому випадку, якщо потрібно "провчити". Взяти та продати дану оселю третій особі. Тоді право проживання у дружини відпаде само собою і покупець потім собі без проблем випише посторонніх осіб, так як власник має право відчужувати свою власність коли завгодно і кому завгодно (навіть подарувати може!). А на виручені кошти можна придбати іншу оселю, в яку вже нікого лишнього не вписувати. От і все. Трохи повозитись і якщо є комерційна жилка, то ще й заробити на цьому можливо. Якщо нема злагоди в сім'ї - це біда схожа на війну. А нам війні, як відомо, правил немає.

Аноним

Все участники конференции правы, как ни странно. Не пускать в жилище неправомерно, однако жене не раз при таких раскладах придется ночевать вне дома, где она прописана, если муж начнет резвиться. От себя добавлю, даже если муж не продаст свое имущество по хитроумному предложению Балаушко (что вполне реально), жизнь жены в своем жилище может сильно подпортить.

Аноним

Продать жилье, чтобы "проучить"?! пусть даже с покупкой другого жилья. Ты балаушко в своем уме?!

А.

якщо в будинку зареєстровані неповнолітні діти його продати не можна. потрібно спершу виписати дитину з будинку і прописати в іншому місці. прописати можна буде тільки ЗА ЗГОДИ МАТЕРІ!!

Аноним

Чтобы дать "совет" балаушко вовсе не обязательно знать законодательство

Аноним

Да десятки раз продают жилье с прописанными лицами. И это никакой не хитроумный план а обычная накатанная схема, которую любой нотариус проводит в жизнь - было бы желание собственника! Если есть дети то их сейчас можно выписать без согласования с органом опеки (как было раньше). Ведь собственник при капитализме как в Индии "священная корова". Чего ж никто не возмущается нарушением праа собственника, который, что, не может распорядится своей собственностью по своему усмотрению? Так ставайте сами собственниками и тогда посмотрим как будете блюсти свою совдеповскую модель, когда какое-либо лицо начнет качать вам права в вашем же жилье. Если не имеешь где жить - будь сговорчевее с предоставившем жилье, а не качай права. Вот о чем нужно думать, а не писать здесь всякие ахинеи, далекие от правды жизни.

При написании ответа используется разметка Markdown.