2408 дней назадАноним

Ситуація така: батько був власником будинку .Після його смерті мати хоче приватизувати хату і переписати на молодшого сина а страшного разом із сім'єю вигнати...Чи може вона приватизувати ( заповіт не було складено) ..Як молода сім'я може відстояти свої права і чи мають право їх висилиьи

тут або батько не був власником, або мати не зможе приватузувати. Справа у тому, що приватизація - це процес переведення власності із державної/комунальної до приватної. Так що або батько не був власником, тоді будинок не успадковується, та у приватизації приймають участь усі зареєстровані мешканці будинку, або Ви під приватизацієй маєте на увазі, що мати його успадкує. Якщо мова йде про успадкування, то старший син також має право на частку будинку як спадкоємець першої черги. Йому потрібно протягом 6 місців пойти до нотаріуса та скласти заяву про прийняття спадщини. Після спливу 6 місяців у нотаріуса отримати свідоцтво про право на власність.

Якщо заповіту не було, мама і два сини успадковують майно спадкодавця в рівних частках, мабуть на будинок не було оформлено документів про право власності, але це не позбавляє права на спадкування цього будинку. Синові, якого виганяють із будинку, потрібно звернутися до пів року після смерті батька в нотаріальну контору із заявою про прийняття спадщини, а дальше залежить від наявності документів у батька на будинок потрібно вибирати спосіб захисту спадкових прав.

Аноним (автор вопроса)

Що означає спосіб захисту спадковий прав?

Аноним (автор вопроса)

Цей будинок батько отримав як подарунок від своїх батьків ..І з документів в матері тільки будинкова книга... Тобто якщо син напише ту заяву то вона не зможе приватизувати будинок?

Аноним (автор вопроса)

Цей син ( учасник АТО) не має куди йти жити разом з жінкою і 3 маленьких дітей...Тому дуже прошу порадьте як захистити свої права..Батько при житті хотів на того сина писати заповвт але раптово помер і мати тому тепер ОТАКЕ витворяє.... Опишіть послідовність дій.. Писати заяву в нотаріуса ...А далі? Наперед дуже вдячна

Слухай сюди. Якщо батько отримав як подарунок і зареєстрував при житті як право власності, тоді спадщину приймуть обидва сини та дружина. Кожен по третині. Вже сказали як - через нотаріуса. Якщо все буде зроблено, ніхто не матиме правової підстави виганяти.

Наприклад, нотаріус відмовляє вам в оформленні права власності на спадкове майно, оскільки у спадкодавця відсутні документи про наявність у нього майна, тобто по факту майно він придбав за життя, але документально не оформив право власності на нього. Тому нотаріус не може оформити на вас це майно, оскільки відсутні документи про право власності на спадкодавця, а встановлювати факт належності майна спадкодавцю без наявності правовстановючих документів в компетенцію нотаріуса не входить. Але ваше право на спадкування майна спадкодавця не змінюється, тому потрібно шукати спосіб захисту вашого права і інтересів, у вашому випадку цим способом може бути звернення до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно чи його частину в порядку спадкування за законом. Згідно із ч. 3 ст. 1296 ЦК відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину. Відповідно до ч.3 ст.23 ЗУ “Про судову практику у справах про спадкування” №7 від 30.05.2008 року у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Поки писала відповідь, появилися нові питання. Але це нічого не міняє, потрібно в першу чергу звернутися в нотаріальну контору по місцю відкриття спадщини, яким є останнє місце проживання спадкодавця, із заявою про прийняття спадщини.

Аноним (автор вопроса)

Тобто це сільська рада?

Ні, будь-яка нотаріальна контора вашого району.

Аноним (автор вопроса)

Які документи слід мати з собою в нотаріуса: будинкову книжку, свідоцтво про смерть.?

Свій паспорт, код, свідоцтво про народження і свідоцтво про смерть батька (оригінал).

Аноним

Очередной раз респект Иванне!

~= А Д В О К А Т =~

І окремий респект за терпіння...

При написании ответа используется разметка Markdown.