2382 дня назадАннна

Доброго дня. Позичальник отримав кредит, забезпечення виконання позичальником зобовязань за договором виступає іпотека квартира. Квартира знаходиться в сумісній власності чотирьох осіб, іпотекодавець-позичальник, а також троє співвласників на квартиру, які у договорі про іпотеку виступають як майнові поручителі. Вже пройшов 1 рік з дати смерті позичальника-іпотекодавця. Спадкоємці не зверталися в банк за питанням по кредиту, свідоцтво про смерть не надавали. Отже, чи зобовязані майнові поручителі після смерті позичальника погашати за нього кредит, або віддавати квартиру. Доречі, в цій квартирі зареєстровані двоє неповнолітніх дітей віком 2 і 5 років. Дякую.

~= А Д В О К А Т =~

Зобов'язані тільки спадкоємці і то лише в тій частині квартири, яка належала спадкодавцю, і лише після того, як оформлять спадщину. Щодо інших осіб - з смертю позичальника - кредитний договір (і похідні від нього: іпотеки чи інші забезпечення) втратив юридичну силу.

Аннна (автор вопроса)

Гарно дякую за відповідь. Якщо кредитний договір з смертю позичальника втратив юридичну силу, то спадкоємець все-одно повинен погашати борг? Для того, щоб розібратися в цій ситуації банку достатньо надати свідоцтво про смерть, чи потрібно іще щось доводити? Як виглядає це питання, якщо врахувати термін позовної давності по кредитам, якщо зобов*язання не виконувалися безперервно вже більше трьох років, позовні заяви від банку були, але на суді ніхто з відповідачей присутній не був, а також надходили на дом.адресу виконавчі листи за отримання яких ніхто не підписувався? Кінцевий термін повернення кредиту мав бути у листопаді 2010 року.

Леся Целикова 0505542573

Виконавчі листи на домашню адресу не надходять, їх передають виконавцяв до ДВС. Якщо був суд- то борг нікуди не зник, якщо не булосуду- то й виконавчого не має. Потрібно дивитися документи щоб надати правильну відповідь.

Для более правильной консультации нужно изучить Ваш договор поручительства, исполнительные листы и т.д. и соответственно для Вашей ситуации и разработать нужные алгоритмы.

~= А Д В О К А Т =~

Якщо цікавить юридичний супровід такої процедури - звертайтесь безпосередньо на e-mail: advocate-s@i.ua або на САЙТ.

Аннна (автор вопроса)

Дякую. буду збирати матеріал.

При написании ответа используется разметка Markdown.