2021 день назадВіра

Доброго дня! Я - громадянка України. Живу в Стамбулі. Перебуваю в шлюбі з громадянином Туреччини вже 8 років. Шлюб був укладений в Стамбулі. Є спільна дитина 3 рочки, народжена в Стамбулі (у неї подвійне громадянство). Хочу розлучитися з чоловіком в Україні, оскільки не довіряю турецькому судочинству. Чоловік погрожує мені забрати/відсудити/викрасти дитину. Як себе захистити? Чи можна поставити заборону для нього на в‘їзд в Україну і на вивіз дитини без мене з України? Чи є ймовірність прийняття українським судом рішення про опікунство на користь батька-іноземця? Тобто, чи можуть дитину відправити до Туреччини після розлучення? Які докази треба надати суду для того, щоби заборонити батькові бачитися з дитиною або звести такі зустрічі до мінімуму? Дякую!

Доброго дня, Віра. Україна не визнає подвійного громадянства. В Україні Ваша справа не підсудна, оскільки відповідач та Ви мешкаєте в Туреччині. Опікунство не встановлюється для батьків, він як батько має права на дитину, такі ж як у Вас, закон передбачає рівність прав батьків дитини. Як правило місце проживання дитини визначається з матір'ю. Якщо Ви будете знаходитись з дитиною в Україні, тоді можливо за Вашим місцем реєстрації в судовому порядку оформити розлучення, визначити місце проживання дитини з Вами та стягнути на Вашу користь аліменти з батька дитини. Заборонити бачити дитину не можна, для цього не має підстав, Ви максимум можете наполягати, щоб спілкування з дитиною було у Вашій присутності, якщо не надавати дитину батькові, то Він зможе вимагати встановлення порядку його участі у вихованні дитини. Спочатку потрібно визначити місце проживання дитини з Вами, а вже потім вирішувати питання участі батька у вихованні дитини, бо якщо зараз цим займатись, то Ви визначаючи для себе порядок участі у вихованні та спілкуванні з дитиною визнаєте той факт, що дитина буде проживати окремо від Вас, з батьком.

Віра (автор вопроса)

Дякую за відповідь. Я прописана в Україні. З реєстрації не знімалася. Але дитину в Україні спеціально ніхто не прописував. Чи необхідно це зробити до подання на розлучення? Чи потрібний на прописку дозвіл від батька? Чи можливо дитина автоматично вважається приписаною за тією адресою, що і мама? У неї вже є укр закордонний паспорт. Дякую!

Віра, Вам потрібно зрозуміти, що ваші відносини з чоловіком не вливають на права та обов'язки щодо дитини, розлучатись чи ні, для дитини значення не має. Дитину потрібно зареєструвати з Вами в Україні, проте потрібно отримати згоду батька, тому що Вам можуть відмовити, для цього нотаріальна згода потрібна або рішення суду про визначення місця проживання з Вами в Україні за такою-то адресою, можна стверджувати , що дитина проживає з Вами на Україні, та звертатись з позовом до суду за місцем Вашої реєстрації. Автоматично нічого не відбувається.

~= А Д В О К А Т =~

Так, дійсно батько дитини буде мати такі ж права, як і ви, поки суд (український чи турецький!) не вирішить щось по-іншому. А щоб суд таке "вирішив" - невідомо які аргументи ми можете привести? Вбачається, що їх просто немає і тоді загрози батька дитини вповні реальні, адже він теж може відстояти в судах свої інтереси навіть відповідача не гірше вашого статусу позивача, тобто, навіть якщо ви перша подасте такий позов.

Тому й потрібно спочатку визначити місце проживання дитини з матір'ю, а потім вже все інше може бути.

Віра (автор вопроса)

Дуже вдячна вам за відповіді! Якщо я вивезу дитину з Туреччини (дозвіл від батька є) і подам на розлучення в Україні, а чоловік після того подасть на розлучення в Туреччині, то який тоді суд буде розглядати справу і виносити рішення? Чи може він поскаржитися, що я викрала дитину і чим мені це загрожує? Чи можу я зробити в консульстві довіреність на укр адвоката, щоби той подав на розлучення замість мене і представляв мої інтереси в суді? (Хочу виїхати в іншу країну з дитиною, боюся переслідувань в Україні, бо чоловік знає, де ми живемо). Чи є це неповагою до суду, якщо мене не буде на жодному засіданні, а все буде мій адвокат? Чи можливо це навпаки вагома причина, що чоловік мені дуже погрожує і вплине на рішення судді? Дякую!

В Україні, якщо дитина проживатиме з Вами, при умові відсутності відкритого провадження в Туреччині. Скаржитись може, викрадення не буде, бо у Вас є дозвіл. Довіреність зробити можна, справи щодо розлучення є особистими, тому суд може й Вас викликати для пояснення, хоча це не завжди відбувається, можна взагалі подати заяву про розгляд справи за вашої відсутності, буде заочне рішення, крім того, щоб була визначена підсудність справи за Вашим місцем проживання потрібно у суді довести, що дитина проживає з Вами, тільки тоді у Вас буде право на вибір підсудності. Усі причини потрібно доводити.

І взагалі, якщо у Вас є адвокат, так з ним й консультуйтесь, як Вам діяти далі, чого юристи сайту повинні консультувати Вас та вашого адвоката, - це, навіть, не етично.

Віра (автор вопроса)

Дякую! Адвоката не маю. Але розглядаю такий варіант.

Юрист Денис

Действительно вам лучше нанять юриста / адвоката и вместе с ним решать вопрос . На сайте этого сделать в полном объеме не возможно т.к не известны все обстоятельства дела .

Віра (автор вопроса)

Любов Юріївна, чи вірно я зрозуміла, що якщо дитина не буде прописана в Україні за конкретною адресою (а саме там, де і я), то я не зможу подати на розлучення в Україні? Дякую!

~= А Д В О К А Т =~

Всі обставини потрібно доволити досконало та достатніми доказами. Важаю, що це все можна організувати для вас і дистанційно, але потрібен більш детальний діалог, можливо і обмін копіями документів. Звертайтесь персонально на ел.пошту: advocate_s@i.ua

Віра, не зможете за цією підставою, потрібні докази про неможливість розгляду справи за місцем проживання відповідача, доказами можуть бути документи, що підтверджують місце проживання з Вами дитини, про стан Вашого здоров'я. Той факт, що взагалі не проживаєте за місцем реєстрації, та знаходитесь в іншій країні, не буде поважною причиною для визначення підсудності за формальним місцем Вашої реєстрації. Можна спробувати об'єднати вимоги у позові щодо стягнення аліментів на дитини, визначення проживання дитини з Вами та розлучення.

Самі дивіться норму закону:

Стаття 28 ЦПК Підсудність справ за вибором позивача

1.Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

2.Позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

При написании ответа используется разметка Markdown.