2017 дней назадАноним

Добрий вечір.Така ситуація. Моя хрещена хоче подарувати мені дім,який переписаний на неї.Чи обов*язково я маю бути присутня при цій процедурі у нотаріуса?

~= А Д В О К А Т =~

А самого нотаріуса не хочете помлухати? ЗОБОВ'ЯЗАНА.

Аноним (автор вопроса)

Не втому річ.Просто не маю змоги приїхати.Дякую за відповідь.

Не обов"язково маєте бути присутнім, може бути інша особа з довіреністю від Вас, крім того договір дарування можна оформити як односторонній правочин, хоча не часто таке практикується, в нотаріуса більш конкретніше можете з"ясувати.

Присутність є обов'язкова при оформлені договору дарування, можливий варіант через представника за довіреністю на будь-яку особу, крім хрещеної.

~= А Д В О К А Т =~

Чому "крім хрещеної"?

Стаття 720. Сторони у договорі дарування

1. Сторонами у договорі дарування можуть бути фізичні особи, юридичні особи, держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальна громада.

2. Батьки (усиновлювачі), опікуни не мають права дарувати майно дітей, підопічних.

3. Підприємницькі товариства можуть укладати договір дарування між собою, якщо право здійснювати дарування прямо встановлено установчим документом дарувальника. Це положення не поширюється на право юридичної особи укладати договір пожертви.

4. Договір дарування від імені дарувальника може укласти його представник. Доручення на укладення договору дарування, в якому не встановлено імені обдаровуваного, є нікчемним.

= = =

Стаття 722. Прийняття дарунка

1. Право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття.

2. Дарувальник, який передав річ підприємству, організації транспорту, зв'язку або іншій особі для вручення її обдаровуваному, має право відмовитися від договору дарування до вручення речі обдаровуваному.

3. Якщо дарунок направлено обдаровуваному без його попередньої згоди, дарунок є прийнятим, якщо обдаровуваний негайно не заявить про відмову від його прийняття.

4. Прийняття обдаровуваним документів, які посвідчують право власності на річ, інших документів, які посвідчують належність дарувальникові предмета договору, або символів речі (ключів, макетів тощо) є прийняттям дарунка.

Потому что ст.238 ГКУ, доверитель не имеет право совершать действия в своих интересах, и не может сторона сделки заключать её с сама с собой, если она же будет доверителем одаряемого.

Все таки є шляхи оформлення договору дарування без присутності обдарованого.

Конечно есть, с участием третьего лица, у которого будет доверенность.

При написании ответа используется разметка Markdown.