1751 день назадТетяна

01-07-2013 мне исполнилось 55 лет и нахожусь на пенсии по возрасту. В пенсионном удостоверении написано: "пенсия по возрасту". До этой даты я, как предприниматель на упрощенной системе налогообложения, платила ЕСВ. Начиная с 01-07-2013 я не платила ЕСВ. Я руководствовалась Документом 2464-VI ЗАКОН УКРАЇНИ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Сегодня, 16-07-2019 мне позвонили из налоговой инспекции и сообщили, что после 01-07-2013 года мне надо еще заплатить ЕСВ. Мне показали Закон 1058-IV, "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", где указано "право на пенсію за віком за наявності відповідного страхового стажу мають жінки 1961 року народження і старші після досягнення ними такого віку: 57 років - які народилися з 1 квітня 1958 року по 30 вересня 1958 року". Налоговики считают, что пенсия по возрасту мне положена с 57 лет и я до достижения этого возраста должна была платить ЕСВ. Получается, что долг возник 5 лет назад, мне о нем ничего не сообщали и мне кроме штрафа 20% за неуплату еще и пеню за 5 лет насчитают. Помогите разобраться с данной ситуацией.

~= А Д В О К А Т =~

Если налоговики упёрлись - придётся судиться с ними, так как вы права и у вас действительно "пенсия по возрасту" и не налоговикам об этом судить, а ПФ это констатирует. Если необходима юридическая помощь в комплексном составлении обращений - обращайтесь персонально.

вам треба після отримання письмової вимоги про сплату боргу (недоїмки) з ЄСВ, оскржувати нарахування/донарахування по ЄСВ до адміністративного суду (протягом 10 днів з дня отримання вимоги про сплату боргу(недоїмки)......

Частиною четвертою ст. 4 зазначеного Закону встановлено, що ФОП, у тому числі ФОП — платники єдиного податку, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон № 1058), та отримують згідно з законом пенсію або соціальну допомогу.

Отже, фізична особа звільняється від сплати ЄСВ, якщо вона отримує пенсію за віком або є особою з інвалідністю, або досягла віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Водночас не звільняється від сплати ЄСВ ФОП, яка є пенсіонером за віком та отримує пенсію згідно з законодавством іншої країни, тому нараховує і сплачує ЄСВ на загальних підставах.

АЛЕ думаю без суду вирішення даного питання не обійдеться ТОМУ в разі чого звоніть (093)76-777-00 можу недорого підготувати адміністртаивний позов до суду. Скажете з сайту 42юриста!!!

При написании ответа используется разметка Markdown.