1744 дня назадЮлия

Добрый день! Есть пустая квартира (коробка) в которой я прописана. Пока что работаю за границей, делать ремонт/проживать не планирую. Подруга в аналогичной ситуации столкнулась с тем, что пока была на заработках ее квартиру без ее ведома перерегистрировали на другого человека мошенники. Узнала только через год когда приехала в отпуск и пошла в УК сделать перерасчет по услугам охраны. Боюсь попасть в такую же ситуацию - слышала что можно написать заявление о запрете проведения любых регистрационных действий с квартирой, только вроде как оно действует только 10 дней а дальше нужно идти в суд - я так понимаю это схема когда мошенники уже начали какие то регистрационные действия. Подскажите как сделать этот запрет просто в превентивных целях? Я единственный собственник квартиры если это важно.

можна придумати обставини по яким через суд накласти арешт на квартиру.....

Добрый день, Юлия. Не предусмотрено запрета более чем на 10 дней, иной вариант возможен только в судебном процессе. А так, оснований переживать у Вас нет, можете нанять представителя по доверенности, который будет присматривать за квартирой, в том числе и брать извлечения из реестров, или за Вас подавать заявления о запрете. Или инициировать судебный процесс, наложить арест на квартиру или запрет на отчуждение, а потом просто не снимать его, вернетесь снимите.

Зупинення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі – державна реєстрація прав) є одним із основних і доступних громадянам способів захисту своєї власності.

Так, відповідно до статті 25 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон), проведення реєстраційних дій зупиняється не лише на підставі рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили, а й на підставі заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного об’єкта нерухомого майна.

У випадку надходження до суб’єкта державної реєстрації прав або нотаріуса заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного об’єкта нерухомого майна державний реєстратор, уповноважена особа невідкладно реєструє таку заяву в базі даних заяв Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав).

Якщо під час розгляду заяви державним реєстратором встановлено наявність заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій щодо цього самого майна державний реєстратор невідкладно за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав зупиняє державну реєстрацію прав з обов’язковим посиланням на зареєстровану у базі даних заяв заяву власника об’єкта нерухомого майна.

Однак, слід брати до уваги той момент, що якщо власник об’єкта нерухомого майна, яким подано заяву про заборону вчинення реєстраційних дій, у строк, що не перевищує десяти робочих днів, не подав рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили, то державний реєстратор приймає рішення про відновлення реєстраційних дій.

Таким чином, якщо особа виявила спробу незаконної реєстрації свого майна, вона може тимчасово зупинити реєстраційні дії та отримати час для звернення до суду за отриманням рішення про заборону вчинення реєстраційних дій.

Також Міністерство юстиції України та компанія «ЛІГА:ЗАКОН» активно впроваджують новий сервіс SMS-інформування громадян «SMS-Маяк».

Що це за сервіс? Він інформує фізичних та юридичних осіб про зміну статусу об’єктів нерухомого майна, а власників нерухомості – про надання заяв щодо проведення будь-яких реєстраційних дій відносно їх майна, про дату та час реєстрації такої заяви. Наприклад, якщо хтось буде в реєстрі таємно перепродавати вашу квартиру або комусь дарувати – ви про це дізнаєтесь.

Щоб скористатися такою послугою, варто зробити лише 3 кроки:

Отримати реєстраційний номер об’єкта нерухомості (він вказаний у реєстраційних документах та безпосередньо в Реєстрі).
Перевірити наявність номера у Реєстрі.
Відкрити кабінет власника майна за посиланням: http://smsmayak.com.ua/, там поставити майно на відповідний контроль та вказати номер телефону, куди будуть приходити повідомлення.

Після всіх цих маніпуляцій, власник зможе дізнатися про всі зміни в реєстрі через SMS-повідомлення, електронною поштою, а також через сповіщення в кабінеті користувача програми «SMS-Маяк».

Вказаний сервіс платний. За один об’єкт нерухомості треба сплачувати щомісяця по 30 гривень.

Якщо є бажання отримувати більше інформації – відстежувати подання заяв на проведення будь-яких реєстраційних дій щодо власної нерухомості за електронним цифровим підписом, отримувати сповіщення про факт подання заяви на реєстрацію, про зміну статусу об’єкта – це буде коштувати 300 гривень на місяць. http://justks.gov.ua/zaxisti-svoyu-vlasnist/

Аноним

Совершенно верно, Анна! Я также рекомендую автору вопроса воспользоваться услугой СМС-Маяк. Если кто-либо будет интересоваться вашей недвижимостью, вы узнаете об этом с помощью смс-уведомления.

При написании ответа используется разметка Markdown.