1719 дней назадДмитро

Доброго дня,ситуація наступня: роботодавець, на меблевій фабриці, змушує обманним шляхом пряцювати по суботам. Видає липові накази без серії, номеру, довільної форми, про це всі знають, але мовчать бо бояться. Я вирішив не мовчати і не вийшов на роботу (у суботу). Як міру покарання, роботодавець вибрав пониження мене у розряді (кваліфікації), ні доган, ні порушень, ні якихось попереджень я не мав і не отримував. Я був оператор верстатів 5 розряду, тепер 4. Це не законно, я розумію. Прочитав що перед зверненням до суду, конфлікт потрібно спробувати вирішити зібравши трудову комісію, і вана (комісія) повинна прийняти рішення. В нас не маленьке підприємство (200 чол.), але ні про яку трудову комісію тут і не чули.То в мене питання наступні: 1. як зібрати трудову комісію, якщо вона взагалі збирається? 2. на які важелі давити, щоб повернути свій розряд та втрачені кошти? 3. які наслідки можуть бути для роботодавця, якщо я, на приклад, ініціюю перевірку налогової, або звернусь до прокуратури? Чи це не більше ніж політ моєї бурхливої уяви?

Дякую за відповідь. З повагою.

Доброго дня, Дмитро. Не потрібно Вам трудова комісія. Ви одразу маєте право звернутись до суду для захисту порушених трудових прав протягом місяця, можна подати скаргу до інспекції праці, до поліції, проведуть перевірку, як повернути залежить від змісту документів, у яких вказані підстави, процедура, всі документи можна витребувати через суд. Наслідки для роботодавця залежать від виявлених правопорушень контролюючими органами.

Дмитро (автор вопроса)

Дуже дякую, мені ваша відповідь допомогла.

~= А Д В О К А Т =~

Але зауважте, початок трудового спору з роботодавцем на практиці означає, що "пора шукати нову роботу". Чи ви вірите у справедливість? Капіталісти-власники бізнесу не люблять "ретивих" - адже з ними одні проблеми і втрата доходу.

Дмитро (автор вопроса)

Тоді сенсу повертати собі розряд, по суті, і не має? Просто спортити повітря перед уходом.

~= А Д В О К А Т =~

Якщо не склалось, то вже не "зліпити" розбиту вазу... Про все краще продумувати наперед, а "перти буром" - це не для "трудових рабів", чи ви по натурі "Спартак", готовий "підняти рабів на бунт"?

Заснуйте свою компанію і сам станете роботодавцем, де встановите такі порядки, які забажаєте. Адже досвід вам дозволяє.

При написании ответа используется разметка Markdown.