4065 дней назадВера

Здравствуйте! Мой муж пострадал в ДТП- лёгкая степень телесных повреждений(заключение суд-мед). Прошел месяц после ДТП. За всё время следователь никого не вызывал и не опрашивал. Мужу сказал, что нет такой необходимости. Мужу вчера выдали памятку пострадавшего. Завтра- я правильно не знаю как обьяснить- должно это дело закрыться. Должно быть решении об отказе в криминальном деле. Мы были у адвокатов- но не можем понять- что нам делать дальше. Как стянуть деньги за моральный и материальный ущерб. Что лучше- обращаться к страховщику виновника ДТП или подавать в суд на самого виновника?

Кримінальне провадження буде закрито за відсутністю складу злочину. Якщо так і буде, контролюйте, щоби матеріали були направлені до суду для притягнення винуватця до адміністративної відповідальності. Звертайтеся до страхової компанії винуватця ДТП про відшкодування шкоди завданої майну та здоровю. Майте на увазі, що страхова сума, відповідно до ЗУ "Про обовязкове страхування власників наземних транспортних засобів" за шкоду заподіяну майну становить 50 тис. грн., за шкоду заподіяну здоровю 100 тис. грн. Моральну шкоду страхова компанія виплачувати не буде, тому про стягнення моральної шкоди звертайтеся з позовом до суду, безпосередньо, до винуватця ДТП. Окрім того, якщо сума матеріального збитку буде перевишувати страхові суми страхової компанії, можете різницю стягувати їз винуватця ДТП. Проте, дивлячись, як саме страхова компанія винуватця ДТП, залежно від її фінансової спроможності, добросовісності виконання взятих на себе зобовязань по договорам ОСЦПВ, можете звертатися до суду, безпосередньо до винуватця ДТП, а страхову компанію залучати в якості співвідповідача.

Вера (автор вопроса)

**за шкоду заподіяну майну становить 50 тис. грн., за шкоду заподіяну здоровю 100 тис. грн.** поясніть мені будь-ласка, що це означає?

Стаття 9. Страхова сума

 9.1.  Страхова сума - це грошова сума, у межах якої страховик

зобов’язаний здійснити виплату страхового відшкодування відповідно до умов договору страхування.

 9.2.   Розмір   страхової  суми  за  шкоду,  заподіяну  майну

потерпілих, становить 50 тисяч гривень на одного потерпілого.

 У  разі  якщо  загальний  розмір  шкоди  за  одним  страховим

випадком перевищує п’ятикратну страхову суму, відшкодування кожному потерпілому пропорційно зменшується.

 9.3.  Розмір  страхової  суми  за  шкоду,  заподіяну життю та

здоров’ю потерпілих, становить 100 тисяч гривень на одного потерпілого.

 9.4. Страхові виплати за договорами обов’язкового страхування

цивільно-правової відповідальності обмежуються страховими сумами, які діяли на дату укладення договору та зазначені в договорі страхування.

 9.5.   Розміри  страхових  сум  переглядаються  Уповноваженим

органом відповідно до рівня інфляції та індексу споживчих цін.

Наприклад,Ю за пошкодження автомобіля більше 50 тис. страхова не виплатить. Витрати на відновлення здоровя, більше ніж 100 тис. не виплатить. Ліміт, в межах якого страхова компанія здійснює відшкодування.

При написании ответа используется разметка Markdown.