4065 дней назадАноним_2013

Добрый вечер! Подскажите, пожалуйста, какие мои действия могут быть в данной ситуации если пригрозили забрать кооперативную квартиру за долг по коммунальным услугам (около 2 тысячи грн. и возможно буде расти до 3 тыс. грн). Ранее, по устной договоренности, председатель кооперативного дома, в котором расположена квартира, дал разрешение на временную отсрочку в проплате за кв., или же погашение задолженности по-возможности, но до конца этого года. Предистория такая: 1.последние четыре мес. на работе совсем не выплачивают зарплату, до этого все средства были потрачены в связи с болезнью и смертью близкого человека. 2. на сегодняшний день нахожусь в активном поиске работы. 3. ранее задолженности по оплате за коммунальные услуги не было. 3. оплата за свет в кв., городской телефон, интернет осуществляется каждый месяц. 4. заканчиваю учиться, в ближайшее время получу диплом. 5. репутация среди соседей этого дома и на работе положительная. 5. есть справки с работы (официально и правильно оформленные для центра занятости) о задолженности по зарплате. 6. конечно, что в первый же месяц при трудоустройстве на новую работу будет погашена вся задолженность сразу или в ближайшие 2-3 мес., в зависимости от уровня зарплаты (но не так просто найти работу по узко-направленной профессии или только полученной специальности без блата). 7. кредит брать нет смысла - выплачивать нечем. 8. в долг брать также неуместно - уже на сегодняшний день очень большие долги по причине ( пр. см. п.1 и п. 4). Заранее выражаю свою признательность за оказанную юр. помощь.

Никто у Вас не отберет квартиру за долг 3 или даже 10 тис. Устроитесь на работу и оплатите долг. Все будет нормально. Не слушайте бредни председателя. Он Вас пугает.

Неизвестный (автор вопроса)

Роман, огромное Вам спасибо за юридичекую консультацию он-лайн. Но, все же, в каком законодательном или нормативном акте это прописано? Еще раз спасибо

Взыскать с Вас долг можно только в судебном порядке! Соответственно для этого нужно подать на Вас в суд. Для этого нужно: 1) сделать это (нужна будет юр.помощ - нужно платить) и 2) нужно оплатить госпошлину (нужно платить). Потом нужно с Вами судиться. Ходить в суд или нанимать юриста (адвоката) который будет ходить (нужно платить). Процесс займет больше 3-6мес. Затраты истца - от 500$. Ваш долг 400$. Возникает вопрос, а есть ли с Вами смысл судится? За полгода Вы гасите долг. Я смысла не вижу. Если конечно Ваш председатель дружит с головой. Спите спокойно.

Андрій Анатолійович

Стаття 52. Порядок звернення стягнення на кошти та інше майно боржника 7. У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує десяти розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване це житло, не здійснюється. У такому разі державний виконавець зобов'язаний вжити всіх заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника.

Мінімальна заробітна плата на поточний рік 1 147,00 грн. Отже, тут Вам імперативна норма, яка не дозволить накласти арешт на квартиру за таку незначну суму. Але заплатити, зрештою, необхідно.

Неизвестный (автор вопроса)

Все ясно. Роман и Андрей Анатольевич, спасибо еще раз, успехов Вам в работе и много состоятельных клиентов )

Андрій Анатолійович

До речі, стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги може бути за спрощеною системою наказного провадження. Займе це менше ніж 3-6 місяців, а також відповідно менше затрат. Юристи ЖКГ, кооперативів, через значну кількість боржників так і практикують, так сказати "скопом" стягують. Вас, можуть навіть не повідомити про винесений наказ.

Стаття 96. Вимоги, за якими може бути видано судовий наказ

  1. Судовий наказ може бути видано, у разі якщо: 1) заявлено вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати; 2) заявлено вимогу про компенсацію витрат на проведення розшуку відповідача, боржника, дитини або транспортних засобів боржника; 3) заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості; 4) заявлено вимогу про присудження аліментів на дитину в розмірі тридцяти відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов'язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших зацікавлених осіб; 5) заявлено вимогу про повернення вартості товару неналежної якості, якщо є рішення суду, яке набрало законної сили, про встановлення факту продажу товару неналежної якості, ухвалене на користь невизначеного кола споживачів.

Так, можливо судовий наказ. Його можна також скасувати)) Для цього треба розум. У більшості "голів ЖБК" він відсутній.

Аноним (автор вопроса)

Зрозуміло. Дякую. Виходить, якщо суд задовольнить вимогу позивача, далі буде виконувати свою роботу виконавча служба посилаючить на положення відповідного наказу, з яким мене ознайомлять по факту вилучення моїх речей з квартири або продажу самої квартири? Чи може мене до відома поставлять вже після продажі моєї квартири? А тот факт, що у мене на руках офіційні документи щодо невиплати зарплати за останні 4 місяці,а також завтра збираюся подавати заяву в прокурату (сподіваюся на те, що там мені видадуть документ, який підтвердить факт звернення до них) та найближчим часом позовну заяву в суд на організацію, в якій працюю, а також те, що проблема щодо виплати зарплати відома не тільки в нашій країні але і за її межами суддя не врахує до уваги?!!

Якщо подадуть на Вас до суду тоді й напишете)))

Аноним (автор вопроса)

А якщо я заплачу 100 грн. за кв., чи буде це вважатися, що я все ж таки здійснюю оплату за комунальні послуги?

Так. Звичайно, для Вас це плюс.

Аноним (автор вопроса)

Романе, ще раз дуже Вам дякую!

Аноним (автор вопроса) (автор вопроса)

Каждому, кто ответил на мой вопрос по задолженности коммунальных услуг, низкий поклон и большое спасибо! На сегодняшний день все разрешилось благополучно и данная ситуация не повторялась. Задолженность я выплатила после нашей с Вами переписки уже через пару месяцев. Удачи Вам еще раз и много клиентов. С уважением, Ю.

При написании ответа используется разметка Markdown.