4032 дня назадТатьяна

Добрый день! Подскажите, пожалуйста, если ответчик отказывается снять копии с медкарты ребенка, который нужны для доказательства по делу, что нужно предпринять истцу для получения этих копий?

Ходатайство подавать об истребовании доказательств

Стаття 137. Витребування доказів

 1. У випадках,  коли щодо отримання доказів у сторін та інших

осіб, які беруть участь у справі, є складнощі, суд за їх клопотанням зобов'язаний витребувати такі докази. Клопотання про витребування доказів має бути подано до або під час попереднього судового засідання, а якщо попереднє судове засідання у справі не проводиться, - до початку розгляду справи по суті із долученням відомостей про неможливість отримання таких доказів особисто стороною або іншою особою, яка бере участь у справі. { Частина перша статті 137 із змінами, внесеними згідно із Законом N 2453-VI ( 2453-17 ) від 07.07.2010 - зміни щодо здійснення повноважень Верховного Суду України та Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вводяться в дію після початку діяльності Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ - з 1 листопада 2010 року }

 2. У заяві про витребування доказів має бути зазначено,  який

доказ вимагається, підстави, за яких особа вважає, що доказ знаходиться в іншої особи, обставини, які може підтвердити цей доказ.

 3. Докази,   які   вимагає   суд,   направляються   до   суду

безпосередньо. Суд може також уповноважити заінтересовану особу, яка бере участь у справі, одержати доказ для представлення його суду.

 4. Особи,  які не мають можливості подати доказ, який вимагає

суд, взагалі або у встановлені судом строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня отримання ухвали.

 5. За  неповідомлення суду про неможливість подати докази,  а

також за неподання доказів, у тому числі і з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

 6. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх

від обов'язку подати суду докази.

 7. За  клопотанням  сторони суд інформує в судовому засіданні

про виконання його вимог щодо витребування доказів.

Это статья гражданско процессуального кодекса.

Аноним (автор вопроса)

Спасибо! Ходатайство пишется в свободной форме? И еще - если суд проводится в другом городе и у истца нет возможности больше приехать туда до суда, значит ли это, что ответчик теперь сам должен будет снять копии с медкарты и представить их в суд?

Можно и в свободной, но тогда не факт, что суд удовлетворит Ваше ходатайство, в нем и указывается у кого суд должен истребовать документы, это лицо и обязано их предоставить, если они у него есть.

Аноним (автор вопроса)

Значит ли это, что я не могу от себя написать ходатайство и это может делать только юрист? Или просто существует определенная форма для написания?

Можете и от себя написать, качественней получится у юриста. Форма письменная, с указанием чего Вы просите истребовать.

При написании ответа используется разметка Markdown.