4003 дня назадАноним

Добрый день. Подскажите пожалуйста,три месяца назад мы решили купить квартиру, договорились с хозяевами, что мы продаем свою и покупаем их квартиру, при этом я дала им 1000$. У меня на руках есть расписка: Я, ФИО проживаю адрес, получила гарантированный задаток в размере 1000$ от ФИО, проживающей по адрес.... Я, ФИО (продавец) обязуюсь с 02.2013 г. по 05.2013 г. не проводить действия по купле-продаже квартиры. Данная расписка в одном экземпляре. Прошло три месяца, но продать свою квартиру мы не смогли и предложили либо подождать,либо вернуть деньги, на что хозяйка ответила полным отказом, то есть ни ждать, ни возвращать деньги они не хотят. Никаких договоров составлено не было. Реально ли эти деньги вернуть?

Тем что она взяла у вас расписку указывает что на данный момент она имеет перед вами долг. Вы можете ехать к ней и указать ей ее ответственность что указана ниже.

Уклонение от уплаты долгов может иметь следующие последствия:

  1. Возбуждение уголовного дела:

  2. по факту мошенничества ст. 190 ККУ:

  3. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) — карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

  4. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому — карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

  5. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки — карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

  6. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою — карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

  7. незаконного получения кредита ст.222 ККУ:

Аноним (автор вопроса)

Расписка находится у меня, она мотивирует тем, что эти деньги залог за квартиру, а в ее понятии залог не возвращается. Так ли это? (Юридических договоров нет)

Стаття 570. Поняття завдатку

 1. Завдатком є грошова сума або рухоме  майно,  що  видається кредиторові  боржником  у  рахунок  належних  з нього за договором платежів,  на підтвердження зобов'язання і  на  забезпечення  його виконання.

 2. Якщо  не  буде  встановлено,  що сума,  сплачена в рахунок належних  з  боржника  платежів,  є  завдатком,  вона   вважається авансом.

 Стаття 571. Правові наслідки порушення або припинення зобов'язання, забезпеченого завдатком

 1. Якщо  порушення  зобов'язання  сталося  з  вини  боржника, завдаток залишається у кредитора.

 Якщо порушення  зобов'язання  сталося  з вини кредитора,  він зобов'язаний повернути боржникові завдаток та  додатково  сплатити суму у розмірі завдатку або його вартості.

 2. Сторона,  винна у порушенні зобов'язання, має відшкодувати другій стороні збитки в  сумі,  на  яку  вони  перевищують  розмір (вартість) завдатку, якщо інше не встановлено договором.

 3. У  разі  припинення зобов'язання до початку його виконання або  внаслідок  неможливості  його  виконання  завдаток   підлягає поверненню.

http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/435-15/print1366635065514327

Неизвестный

В даному випадку ця грошова сума не являється завдатком, оскільки завдаток може забезпечувати лише існуюче дійсне зобов’язання, а між сторонами таке зобов'язання не виникло -- за змістом ч.1 ст.570 ЦК України. .. Тобто, в даному випадку ця грошова сума являється авансом і підлягає поверненню в повному обсязі -- за змістом ч.2 ст.570 ЦК України.

Цивільний кодекс України ...Стаття 570. Поняття завдатку ...1. Завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов'язання і на забезпечення його виконання. ...2. Якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона вважається авансом.

Аноним (автор вопроса)

Если я подам на нее в суд, я 100% выйграю?

Неизвестный

100% Вам вряд ли кто-то даст))) Как видите мнения расходятся уже на сайте. При грамотно сложенном исковом заявлении и поставленной позиции в суде - шансы у Вас велики.

При написании ответа используется разметка Markdown.