3929 дней назадВиктория

Как поменять годовалому ребенку фамилию на свою, во время развода с мужем?

Фамилия ребенка меняется по согласию родителей.

Анастасия

зазначити це у позовних вимогах.

Анастасия

У разі заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інтересам дитини. ч. 5 ст. 148 Сімейного кодексу України

Виктория (автор вопроса)

Дякую!!! А під час розірвання шлюбу (у суді) представники органу опіки повинні бути присутні???

Анастасия

Обов'язковою є участь органу опіки та піклування при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним.

Вікторія (автор вопроса)

Добре. Дякую. А якщо сторони добровільно домовилися про вказане Вами вище всеодно потрібна їхня присутність?

Анастасия

У ситуації, коли спору немає, визначеній у ст. 109 СК (Подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей) висновок органу опіки та піклування щодо відповідності договору правам та інтересам дитини не є обов'язковим.

При написании ответа используется разметка Markdown.