3906 дней назадЕлена

помогите разобраться что делать,у меня умер отец и по прошествии 6 мес.нужно получить свидетельство о праве на наследство, но у отца нет других документов на дом кроме решения суда в котором указано признать за отцом право собственность на этот дом

Roman

Технічний паспорт БТІ в наявності є?

Roman

Якщо вашим батьком окрім рішення суду на право власності інші дії не проводились, а саме реєстрація в державному реєстрі свого права власності на будинок, то за відсутністю первинної державної реєстрації нотаріус відмовить у видачі свідоцтва на спадщину. Таким чином отримавши від нотаріуса офіційну відмову зверніться до державного реєстратора з заявою на реєстрацію свого права власності. Отримавши відмову і від державного реєстратора, а він її надасть, ви з рядом документів де відмова нотаріальної контори і державного реєстратора обовязкові звертаєтесь до суду з з позовом про визнання права власності в порядку спадкування за законом. Таким чином свою спадщину ви отримаєте шляхом звернення до суду, і вже отримавши рішення суду про право власності на своє імя повертаєтесь до державного реєстратора який і проводить реєстрації вашого права власності в державному реєстрі, про що надає вам відповідні документи. При всих цих діях необхідним є наявність технічного паспорту.

Елена (автор вопроса)

В БТИ зарегистрировано право собственности на дом

Елена (автор вопроса)

и техпаспорт есть

Roman

В БТІ зареєстровано право власності на будинок за вашим батьком? Згідно якого документу? Якщо згідно вказаного вами рішення суду то у вас не повинно викликати труднощів отримання в нотаріальній конторі свідоцтва на спадщину.

Елена, у Вашего отца не зарегистрировано право собственности, по этому дом в наследство не войдет, и нет смысла обращаться в регистрационную службу, на умершего право собственности не зарегистрируют и на Вас также откажут, Вам нужно обращаться в суд с иском о признании права собственности за Вами в порядке наследования, доказывать, что отец не успел оформить право собственности на себя. Технический паспорт не играет важную роль, главное это решение суда. Обращайтесь , могу помочь с составлением документов в суд, контактные данные в профиле.

А если зарегистрировано право собственности на дом, тогда не должно быть проблем, нотариус может в реестре получить информацию, что отец собственник.

В реестре нотариус не увидит, так как данных там нет. Надо в БТИ сначала получить документы, но вам их никто не даст, так как вы еще не вступили в наследство, посему выход вижу только в признании права через суд, хотя нотариус может сделать запрос в БТИ...

Roman

Наявність технічного паспорту для отримання свідоцтва в нотаріуса не є важливим, але якщо у батька відсутня реєстрація, то технічний паспорт є обовязковим для державного реєстратора і краще буде якщо характеристики будинку згідно технічного паспорту будуть прописані в рішені суду під час вашого звернення.

При написании ответа используется разметка Markdown.