3822 дня назадАноним

Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, у вирішенні питання зі спадщиною. Помирає чоловік. По ньому залишається майно - машина і підприємство (були зареєстровані на нього). Дружина у нотаріуса виділяє своє право на 1/2 як майно, спільно нажите подружжям. Решта 1/2 ділиться між нею та іншими спадкоємцями за правом спадщини. Але при цьому на дружину записано квартиру, яка була придбана в процесі подружнього життя з померлим. Чи можуть після смерті чоловіка інші спадкоємці претендувати на виділення його частки у тому майні, яке записано виключно на живу дружину, але було придбане у шлюбі? Дякую.

Так, можуть, у судовому порядку.

Аноним (автор вопроса)

Але для цього потрібні певні підстави? Наскільки мені відомо, частка померлого чоловіка не може виділятися просто так з виключної власності живої дружини (хоч ту і придбали у шлюбі). Наприклад, у судовому порядку підставою може бути, що дружина не доглядала за хворим чоловіком. Вірно? Якщо ні - чи не могли б Ви надати конкретні посилання на статті нормативних документів?

До спадкової маси входить майно, яке належить спадкодавцю на праві власності або на яке спадкодавець має право. Так от, як раз на 1/2 частину квартири спадкодавець має право, яке можна виділити лише в судовому порядку, де відразу поставити питання про оформлення цієї частки в порядку спадкування на всіх спадкоємців, що прийняли спадщину. Доглядала дружина за хворим чоловіком чи ні - це може бути підставою для усунення її від права спадкування, але вона нарівні з іншими спадкоємцями оформляла спадкове майно, тобто ніхто не оспорював право дружини на спадщину.

Аноним (автор вопроса)

Тобто у такій ситуації, коли спадкодавець помер, його інші спадкоємці можуть у судовому порядку позиватися на живу дружину, щоб вона виділяла 1/2 своєї квартири як частку чоловіка, і далі ділити її на всіх спадкоємців? Суд в такому випадку задовольняє таке прохання як законне?

У ЗУ "Про нотаріат", ст.71, сказано, що таке виділення може відбуватися ЛИШЕ за згоди живої дружини. Чи може у такому випадку суд без її згоди задовольняти позов інших спадкоємців?

За суд відповіді Вам ніхто не надасть. Це цивільне судочинство, в якому кожна сторона зобов'язана подавати відповідні докази своїх вимог/заперечень. Відповідно до Сімейного кодексу, майно, яке придбано подружжям під час зареєстрованого шлюбу, є об'єктом права спільної власності. Незалежно від того, на кого оформлений договір, другий з подружжя має право на 1/2 частину цього майна. Вам необхідно з таким питанням звернутися до адвоката і він, за наявності відповідних підстав і поданих Вами документів, складе відповідну заяву.

Аноним (автор вопроса)

Справа в тому, що нотаріус, посилаючись на Сімейний кодекс, сказав, що частка може виділятися, лише коли обидва з подружжя живі. В іншому випадку лише живий з подружжя може виділяти свою частку у власності мертвого, навпаки, за словами нотаріуса, - неможливо.

Ви, напевно, не так зрозуміли нотаріуса. Частка без суду, нотаріусом, не може бути виділена, якщо один з подружжя помер. Оскільки нотаріуси оформляють лише безспірні документи, а у Вас виникає спір, а спори вирішуються у судовому порядку.

Аноним (автор вопроса)

Дуже дякую. Ще останнє запитання. Якщо, поки з боку інших спадкоємців немає позову до суду, дружина здійснить відчуження квартири (за договором даріння або купівлі-продажу) на користь іншої особи, чи зможуть потім такі спадкоємці позиватися, що квартиру було відчужено незаконно, оскільки там мала бути 1/2 померлого чоловіка як спільно нажите майно? Чи зможуть вони фактично претендувати на цю квартиру, коли вона вже буде у власності іншої особи?

Нотаріус навряд чи оформить такий договір відчуження. Коли особа звертається з таким питанням, нотаріус отримує витяг із спадкового реєстру про наявність спадкоємців. Я так розумію, що відомості про спадкоємців вже внесені до спадкового реєстру, оскільки спадщина оформлювалась чи подавались заяви про прийняття спадщини. Тому від нотаріуса має бути відмова у здійсненні відчуження з роз'ясненням звернутися до суду.

Если есть необходимость "сохранить " квартиру за женой, то лучше жене продать квартиру, не упоминая о том, что она приобретена в период брака и открыто наследственное дело. А лицо, которое приобретет квартиру будет добросовестным приобретателем. Иначе, же по закону, 1/2 часть этой квартиры действительно входит в состав наследства и в судебном порядке наследники смогут претендовать каждый на свою часть в наследстве при разделе 1/2, соотв. по 1/6, если наследников трое.

Ну вот когда жена таким образом "сохранит" квартиру, у наследников прямая дорога в суд оспаривать договор купли-продажи. Но также, для того, чтобы вот так вот продать квартиру, нужно соблюсти много тонкостей, чтобы нотариус не запросил сведений о наследниках.

Никаких проблем не будет , если все грамотно сделать, т.к. на момент заключение сделки, другие собственники не могли давать свое согласие на оформление, т.к. за ними право собственности юридически не оформлено. А скрыть факт наличия наследственного дела, не проблема, достаточно не говорить о браке, для этого сменить паспорт, печать не ставить о регистрации. А у добросовестного приобретателя не будет оснований для истребования имущества. Основания для признания сделки недействительной фактически не будет, и сложно доказать обратное.

маша

добрий день, у меня умер муж, квартира не приватизированая. в квартире проживали я - не прописаная , муж -прописаний и наш общий ребенок -прописаний, также прописани дети 12 и 18 лет мужа от первого брака, кто имеет право теперь приватизировать и как ето сделать. Спасибо.

Аноним

Приватизировать могут прописанные.

Аноним

Добрий день!у мене чоловік набрався інтернет кредитів і повісився,чи можуть з мене вибивати ці гроші кредитори?і ще одне у нас спільного майна немає!

Доброго дня. Не можуть.У такій ситуації потрібно направляти юридичне лист в МФО і заяву про заборону використання Ваших персональних даних, також можна звернутися із заявою в поліцію, заявивши про вимагання, спонукання до виконання громадянського зобов'язання, порушення недоторканності приватного життя.

При написании ответа используется разметка Markdown.