3695 дней назадТетяна

На протязі тривалого часу телефонними дзвінками турбує "Універсальна колекторська група" .Тема питання - сплата боргу в розмірі 399,00 грн. Мотивація - мій борг перед Укртелекомом в розмірі 98 грн.43 коп. було передано колекторам.Борг Укртелекому я сплатила в повному обсязі 2 місяці назад але від колекторів та їх погроз немає спокою.Заяву в міліцію написала.Останнім часом присилають СМС з погрозою п ередати мої персональні дані до прикордонної служби України.Розумію , що це повноваження виконавчих служб за рішенням суду, але читала ,що є варіанти розгляду справ без відповідачів .

Аноним

Колекторські контори чи інші утворення не тільки не є державними органами, іх діяльність часто відверто протизаконна та шкідлива для вільного бізнесу.

Не слід плутати колекторів та ДВС (тобто державну виконавчу службу). Перші — ракова пухлина, останні — необхідний суспільству орган, який займається виконанням судових рішень.

Якби ви скористались пошуком по сайту, ви б мали змогу прочитати, хто насправді є колектори та які протизаконні методи, способи та засоби вони використовують: шантаж, погрози (у тому числі особисті, у тому числі завданням тілесних пошкоджень), відверту брехню (особливо рідним боржника про буцімто притягнення до кримінальної відповідальності за шахрайство), фізичний вплив (візити з «описом майна», який, до речі, може робити тільки ДВС за виконавчим листом, виданим судом на підставі судового рішення; побиття тощо). Вони будуть дзвонити у 3 години ночі, щоб залякати відповідальністю по статтям КК чи ЦК України, які вже давно виключені чи взагалі не існували, будуть говорити що завгодно, аби ви сплатили хоч що-нибудь (наприклад, будуть безпідставно встановлювати астрономічну пеню чи «штраф», а потім «сплатіть борг прямо зараз і пені не буде»). Вони будуть говорити, що у них є всі необхідні документи, за якими вони мають право стягнути з вас борг і от-от подадуть позов до суду проти вас. Що робити: міняти номер телефону і ніде його не «світити», навчитись користуватись функцією «чорний список», ні про що не домовлятись, нічого не слухати, на все відповідати «подавайте позов до суду», класти слухавку, блокувати номер. Усі розмови записувати на диктофон, у разі погроз, які передбачені КК України (погрози вбивством, фізичною розправою, вимагання, передача персональних даних без необхідних підстав тощо) — заява до міліції (нічого не роблять — заява начальнику відділку, а в разі необхідності, і до прокуратури).

Звичайно, на практиці все не так просто. По-перше, щоб яка-небудь компанія змогла передати ваш борг колекторам, така можливість повинна бути передбачена у договорі. По-друге, у випадку передбачення такої можливості, колектори повинні вам, тобто боржнику, надати документи, які підтверджують їх право стягувати з вас борг. Доки таких документів вам не надали, ви можете спокійно сплатити борг тому, хто передав його колекторам, а потім, у разі чого, показати квитанцію про сплату (зробіть ксерокопію та зберігайте вічно). По-третє, якщо документи надано, всілякі штрафи, пені тощо повинні начислятись виключно за договором з компанією, у якої у вас з’явився борг (Укртелеком, Утел тощо), а не із слів чи документів колекторів. По-четверте, якщо колектори подали до суду (що вони роблять вкрай рідко, незважаючи на їх погрози цим), зверніться до юриста негайно.

Аноним

До речі, я чув про способи, як не платити колекторам. Ось,наприклад, тут http://www.pravoconsult.com.ua/yak-mozhna-ne-platiti-kredit-ta-protidiyati-kolektorskim-kompaniyam/, наводять приклади таких способів, як протидіяти колекторам, а також методів, за якими вони діють. Цікаво ще й те, що попри стільки років існування даного бізнесу, досі закону, який би обмежував незаконну діяльність колекторів нема. Але чому?

Taras

Почав навчання в онлайн курсі на сервісі scorector com щоб позбутися своїх боргів і вже на самому початку навчання дізнався для себе багато корисної інформації, якої раніше не знав. Курс порекомендував мій хороший знайомий у якого вже повністю вийшло позбутися боргів.

При написании ответа используется разметка Markdown.