3669 дней назадХристина

Доброго ранку! Після смерті мого батька я, як інвалід третьої групи ,перший раз написала заяву про прийняття спадщини у державного нотаріуса, А потім мій брат та моя мама теж написали заяву. Після терміну 6 місяців дізналася, що є заповіт мого покійного батька квартира на мого брата, а про мене і маму в заповіті не згадуються. Порадилися втрьох і вирішили, що я з братом хочемо відмовитися спадок на користь моєї матері, Але нотаріус відмовився приймати, мотивуючи, що термін прийняття спадщини закінчився. Вже пройшло 1,5 років. І до Вас звертаюся з цим питанням, як мені з братом відновити пропушений строк спадщини для того, щоб ми могли написати відмову на весь спадок на користь мами? Є інший варіант, що після оформлення спадкових справ можна оформити договір дарування мамі, але на це піде багато зайвих грошей, і тому для мене неприйнятий варіант.

ЮК «Alex»

Тоді "зайві гроші" підуть на продовження через суд строку прийняття спадчини. І скіки ж там треба грошей?

Елена Павловна

А разве можно продлить срок для подачи заявления и отказаться от наследства?

Христина (автор вопроса)

"Зайві гроші"? А хіба вам не відомо, що до спадщини додається сума свідоцтва, експертне оцінювання і звіт договору? Вияснилось, що на кожного спадкоємця одне свідоцтво коштує від 15 до 20 тис. грн.. То виходить на трьох від 45 до 60 тис. грн. Хіба це не "зайві гроші"? Для мене як інваліду і брату-студенту занадто велика сума. І ще вияснилось, якби ми не спізнились на відмову на користь мами - то виходить, так пояснював нотаріус, на одну людину - оформлення на отримання свідоцтва на право спадщини приблизно коштує 5 тис., хоч свідоцтво коштує 34 грн. То як бути?

іншого вибору у вас не має якщо ви по дали заяву заяву про прийняття спадщини то відмовитись від неї можна ТІЛЬКИ протягом 6 місяців передбачений для прийняття спадщини., якщо ви цього не зробили то просто відмоіитись на користь іншого спадкоємця не можете, вам потрібно прийняти спадщину а потім її подарувати чи відчужити в інший законний спосіб... Відмовлятись вам і не потрібно бо якщо є заповіт то спадкування буде ро заповіту а не по закону....(хіба що ви маєте право на обов"язкову частку, відповідно до ст. 1241 ЦК).... щодо відмови від спадщини дивіться ст. 1273-1275 ЦКУ...

Христина (автор вопроса)

Про це мені відомо, Але чи реально подавати позовну заяву до суду на продовження терміну спадщини. Якщо суд дає добро,то можна скористатися цим рішенням письмово відмовити спадщину на визначений термін судом (продовження) на користь мамі,яка погоджується взяти на себе тобто" збільшення частки спадшини"?

ви строк не пропустили (подали заяви про прийняття спадщини до 6 місяців) тому поновлювати вам не має чого...

При написании ответа используется разметка Markdown.