3572 дня назадЛариса

24.06.2014 року Фоп Іванов зі свого розрахункового рахунку для ведення підприємницької діяльності перерахував постачальнику ТОВ “А” х,хх грн. за поставлений товар на старий розрахунковий рахунок ТОВ “А” у проблемному банку в якому зараз діє тимчасова адміністарція. На дату здійснення розрахунків вказаний рахунок був постачальником ТОВ “А” закритий. У договорі та документах постачальником вказані нові реквізити, тобто помилився ФОП Іванов. При цьому кошти з рахунку ФОП Іванов списалися, до постачальника не надійшли так як рахунок уже закритий, у банку введена тимчасова адміністарція і аргументуюючи цим банк не повертає кошти назад. Чи правомірін дії банку (чи має банк правові підстави набуття вказаних коштів, адже вони не знаходяться на рахунку клієнта банку, а мають обліковуватися на кореспондентському рахунку банку)? Як повернути кошти назад? Хто, як і коли має подавати позов?

Дякую!

задачі потрібно самому вирішувати...

Александр +38 (097) 852 88 11

там помилка у фабулі задачі - якби рахунок у банку був ЗАКРИТИЙ, то гроші повернулися б назад!!!!! і не можливо було б здійснити операцію))

Андрій Львів 0637830915

Давайте розберемось - Ви кому друг - Іванову, чи ТзОВ "А"?

Кошти перераховувались до введення тимчасової адміністрації? У договорі прописано момент, коли розрахунок вважається проведеним - з моменту зарахування коштів?

Лариса (автор вопроса)

Я представляю інтереси ФОПа, кошти перерахувалися уже в момент дії тимчасової адміністрації. У договрі написано цитую: "Оплата проводиться в гривнях шляхом перерахунку грошових коштів на рахунок Продавця на умовах 100% предоплати." Фактично ж це вже була не предоплата, а розрахунок за поставлений товар. У реквізитах договору вказано два розрахункових рахунки, в тому числі і той на який ми перераховали кошти. Додаткових листів про зміну реквізитів ми не отримували (хоча можливо кидали на електронну пошту, і не помітили). Порядок переписки по електронній поштів в договорі не обговорено.

Александр +38 (097) 852 88 11

якщо рахунок був закритий, то гроші б повернулися назад, бо не можна перерахувати кошти на неіснуючий (закритий, ліквідований) банківський рахунок. Дізнайтеся точно куди були перераховані гроші і звертайтеся з позовом про повернення безпідставно набутого майна

Андрій Львів 0637830915

Можете мені на a.zhulinski@gmail.com вказати весь процес перерахунку, закриття і т. д. з датами? І що це за банк? Дякую.

Андрій Львів 0637830915

2.31. Банк отримувача зобов'язаний зарахувати на рахунки своїх клієнтів кошти, що надійшли за електронними розрахунковими документами протягом операційного дня, у день їх отримання, якщо під час проведення контролю за реквізитами цих документів, що здійснюється відповідно до цієї глави, не виявлено розбіжностей.

Банк отримувача зобов'язаний перевірити відповідність номера рахунку отримувача і його коду, що зазначені в електронному розрахунковому документі, і зараховувати кошти на рахунок отримувача, лише якщо вони збігаються. У разі їх невідповідності банк має право затримати суму переказу на строк до чотирьох робочих днів (у які враховується і день надходження до банку отримувача електронного розрахункового документа) для встановлення належного отримувача цих коштів, яку зараховує на рахунок "Кредитові суми до з'ясування". Банк має забезпечити зберігання належним чином оформленої/го (засвідченої/го підписом відповідального виконавця чи електронним цифровим підписом) паперової копії електронного розрахункового документа чи електронного розрахункового документа.

2.32. Для встановлення належного отримувача банк отримувача зобов'язаний надіслати банку платника запит щодо уточнення номера рахунку та/або коду отримувача. Обмін запитами щодо уточнення цих реквізитів та відповідями здійснюється засобами платіжної системи в захищеному вигляді за допомогою окремих типів електронних документів, формати та правила заповнення яких визначаються цією платіжною системою.

У разі надання банком платника уточнених даних щодо номера рахунку та/або коду отримувача з метою зарахування коштів на його рахунок банк отримувача оформляє меморіальний ордер на підставі електронного розрахункового документа та уточнених даних банку платника щодо номера рахунку та/або коду отримувача. У реквізиті "Призначення платежу" меморіального ордера банк отримувача зазначає номер і дату електронного розрахункового документа та повторює текст реквізиту "Призначення платежу" цього документа. Документ про уточнені дані щодо номера рахунку та/або коду отримувача зберігається разом із паперовою копією електронного розрахункового документа або в електронній формі.

На вимогу отримувача банк надає йому паперову копію електронного розрахункового документа, реквізити якого уточнювалися, та копію документа про уточнені дані. Якщо немає змоги встановити належного отримувача, або не надійшли уточнені дані від банку платника, то банк не пізніше четвертого робочого дня зобов'язаний повернути кошти банку, що обслуговує платника, із зазначенням номера та дати електронного розрахункового документа та причини повернення.

Відповідальність за шкоду, завдану суб'єктам переказу у разі недотримання цих вимог, покладається на банк, що обслуговує отримувача.

2.33. Якщо кошти зараховані на рахунок "Кредитові суми до з'ясування" унаслідок відсутності в банку отримувача рахунку, зазначеного в електронному розрахунковому документі як рахунок отримувача, і банк отримувача не має наміру уточнювати номер рахунку, то він повертає кошти з рахунку "Кредитові суми до з'ясування" не пізніше наступного робочого дня після їх надходження із зазначенням номера та дати електронного розрахункового документа та причини повернення.

На вимогу отримувача банк надає йому паперову копію електронного розрахункового документа, кошти за яким були зараховані на рахунок "Кредитові суми до з'ясування".

Александрия

Добрый. Не согласна . У моего клиента такая же проблема. Поставщики отправили деньги на закрытые счета. Каким образом провел это их банк нам не известно и гадать не будем. Наш банк тоже нас не уведомил о том, что деньги зашли на эти счета и переведены на транзит месяц назад. В банке временная администрация.

По этому такой ситуации не может быть по закону, НО НЕ В НАШЕЙ СТРАНЕ!!!!

Лариса (автор вопроса)

Це не видумана задача, а реальна історія. До банку було напрвлено спочатку цінний лист з описом і повідомленням про вручення з Листом -проханням повернути кошти, а другий цінний лист з описом з листом-претензіює. Обидва листи банк отримав, повідомлення про вручення є на руках. Банк у телефонному режимі визнає, що кошти на кореспонденському рахунку та все обіцяють сьогодні-завтра повернути, але вже два місяці не повертає. Підскажіть як діяти далі? з судами я ніколи не стикалась, не знаю з чого почати і чи варто. Дякую!

Аноним (автор вопроса)

На сьогодні банк почав процедуру ліквідації, кошти не повернули. Треба писати заяву на задоволення вимог кредитора? Чи є можливіть повернути кошти?

якщо в банку є кошти, майно тощо, то можливо щось і повернути

Александрия

можно. У меня такая ситуация с Актив банком, на очень большую сумму. 45 поставщиков кинули деньги на закрытый счет и их банк как не странно перечислил их на закрытый счет. И теперь они весят на транзите и никто ничего не собирается возвращать. ТАК ЧТО ТОВАРИЩИ все пишущие здесь, что этого не может быть. - ВЫ ОЧЕНЬ ДАЛЕКИ ОТ РЕАЛЬНОСТИ!

Аноним

А якщо кошти були зараховані на кореспондентський рахунок до моменту вводу Тимчасової адміністрації? За цей період було направлено в банк два листа з вимогою повернути кошти в банк-ініціатор.

Аноним

А якщо кошти були зараховані на кореспондентський рахунок до моменту вводу Тимчасової адміністрації? За цей період було направлено в банк два листа з вимогою повернути кошти в банк-ініціатор.

Наталия

Подскажите пож. какие доки и кому надо подавать чтоб забать деньги с расчетного счета предпринимателя?

Письменное требование вернуть деньги с подтверждением предоставления этого требования (почтой с описью и уведомлением, чек сохранить или предпринимателю под подпись на вашем экземпляре о получении). Если не вернет, иск в суд на основании ст 1212 Гражданского кодекса.

Аноним

Підприємство (покупець) перерахувало на рахунок постачальника кошти на поточний рахунок постачальника у банку який ліквідований постановою НБУ , як повернути кошти

з ліквідованого - ніяк, не плутати з станом, коли діє тимчасова адміністрація або коли лише починається ліквідація, також потрібно розглядати постановку вимог до постачальника, адже, кошти Ви надали не конкретно банку, а постачальнику на вказані ним реквізити

Роман

Банк не повідовим мене про нові реквізити,і я платив кудись не туди,і тепер борг мій виріс,як мені бути? Дякую

Вы проводили оплату по реквизитам указанным в договоре?

Аноним

У нас была похожая ситуация, в банке ввели временную администрацию, деньги на р/с заблокировали. Мы открыли счет в другом банке, но несколько клиентов перечислили деньги на старый счет. Никто ничего так и не смог оттуда вернуть, и все деньги, которые были раньше заблокированны на счету, пропали тоже, т.к. юрлица и ФОПы аж 7-ая очередь кредиторов банка

Зачем поднимать темы давностью в 3 года? Задайте свой вопрос отдельно и вам ответят.

~= А Д В О К А Т =~

Вам нужен адвокат. Обращайтесь непосредственно: advocate-s@i.ua

Аноним

Добрий день! Як дізнатись чи є на рахунку кошти ? Щомісяця протягом року знімались з заробітної плати 100 грн щомісяця. Спустя роки знайшла договір про накопичувальний рахунок.

Аноним

Обратитесь в банк

~= А Д В О К А Т =~

Це ж ваш рахунок - ви його власник! Маєте право знати про нього все та контролювати.

Аноним

Мою зарплату начислили на карту которая закрыта уже 4года,всегда приходили на открытую

При написании ответа используется разметка Markdown.