3554 дня назадДмитрий

Здравствуйте, у меня такая ситуация 2 года назад устроился работать в одну организацию. Официально, был заключен трудовой договор. Но в договоре указан оклад на 2500 грн, по факту мне платят 2300 (со всеми налогами включительно). Зарплата работодателем переводилась на карточку. Всё легально, без конвертов

Не раз поднимал вопрос, почему моя реальная зарплата не соответствует той, что в договоре... сначала время тянули мол разбираемся, отправили запрос в главный офис в Киеве. Но в конечном итоге мне заявили, что в договоре ошибка, а 2300 это правильная зарплата. Договор не перезаключался, так и остался с суммой 2500.

Нарушается ли Кзот в данной ситуации? Если да, то какие статьи? Возможно ли через суд получить сумму, которую мне не доплатили за эти два года? Заранее благодарен за ответ

Аноним

Нарушается, обращайтесь к юристу для составления иска. До этого можете обратиться в трудовую инспекцию и прокуратуру.

Но возникает вопрос: в документах о получении денег какие суммы указаны?

Дмитрий (автор вопроса)

Кроме признания факта нарушения, мне очень помогли бы ответы и на остальные вопросы.

В документах о получении денег указано 2300, сумма в 2500 существует только в договоре.

при прийомі на роботу Вас знайомили зі схемою посадових окладів, тарифною сіткою тощо?

ЗУ "Про оплату праці"

Стаття 21. Права працівника на оплату праці

 Працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

 Розмір заробітної плати може бути нижчим за встановлений трудовим договором та мінімальний розмір заробітної плати у разі невиконання норм виробітку, виготовлення продукції, що виявилася браком, та з інших, передбачених чинним законодавством причин, які мали місце з вини працівника.

 Забороняється будь-яке зниження розмірів оплати праці залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об'єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання.

 Стаття 22. Гарантії дотримання прав щодо оплати праці

 Суб'єкти організації оплати праці не мають права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами і колективними договорами.
Дмитрий (автор вопроса)

Так, знайомили. На сьогодні на фірмі де я працую немає людей, які б працювали на такій ж посаді як я і мали в трудовому договорі сумму 2300. У всіх моїх колег на цій посаді в трудовому договорі стоїть сумма від 2500 і вище, і вони на відміну від мене отримують її повністю. На жаль не можу сказати за інші підрозділи в інших містах.

Тоді варіанти 2:

  • звертатись у інспекцію праці із вимогою щодо проведення перевірки дотримання власником законодавства про оплату праці, індексацію і т. д.;
  • після цього звертатись до суду із позовом про виплату різниці. Як доказ у такій справі можна використати висновок інспекції (якщо він буде позитивний, звичайно).

Але може бути випадок, коли інспеція "не побачить" порушень.

Дмитрий (автор вопроса)

Дякую. А якщо я звільнюсь перед позовом чи буде це мати якесь значення чи мою справу розглянуть однаково, так само як би я і продовжував там працювати?

Чи немає інших статтей в трудових кодексах, які б мені домопогли?

При написании ответа используется разметка Markdown.