3502 дня назадІгор

Доброго дня. Питання наступне: Тато працював електро-газо-зварювальником. За фахом має стаж 13 років (повна зайнятість). При досягненні 55 річного віку розраховував вийти на пенсію. Але, підприємство не проводило щорічної атестації робочого місця зварювальника. Тож тепер ПФУ відмовляє у виході на пенсію у 55 років, посилаючись на відсутність атестації. Чи є відсутність атестації робочого місця виною роботодавця? Можна це довести через чуд і вийти на пільгову пенсію у 55 років? Дякую, за відповідь!

Любовь Валерьевна

Атестація робочих місць проводиться не рідше одного разу на 5 років.

Порядок проведення атестації робочих місць затверджено Постановою Кабінету Міністрів України "Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці" " 442 від 01.08.1992 року, яка набула чинності 21 серпня 1992 року.

Отже, якщо спеціальний стаж, отриманий до 21 серпня 1992 року не потрібно підтверджувати документами про атестацію робочого місця. Якщо стаж наявний після 21 серпня 1992 року застосуванню підлягає вказана Постанова.

Перша атестація робочих місць повинна бути проведена не пізніше 21 серпня 1997 року, тобто, 5-ти років з моменту набуття чинності Постанови № 442.

Зверніться до підприємства з завою про надання довідки про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній (уточнююча довідка).

В такому разі, якщо Ви отримали рішення ПФ про відмову в призначенні пенсії, одразу звертайтеся до суду.

василь

я маю стаж зварщика 14 рокіа але у нас не проводилась атестація робочого місця чи можу я вийти на пенсію у 55 років

При написании ответа используется разметка Markdown.