3484 дня назадАноним

Отримав виконавчий лист. Сума стягнення як і в позовних вимогах визначена судом в дол. США. Підкажіть як правильно оформляти заяву до виконавчої служби, щоб здійснювати виконання в будь-якій наявній у боржника валюті?

Вы сами себе сделали капкан. Исполнители не смогут исполнить решение суда в другой валюте, и в этой также.

Аноним (автор вопроса)

почему? объясните пжлст. Есть ли ссылки на какой-либо нормативный документ?

Аноним (автор вопроса)

почему? объясните пжлст. Есть ли ссылки на какой-либо нормативный документ?

Невідомий Адвокат

ст.192 ЦК: Законним платіжним засобом, обов'язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території України, є грошова одиниця України - гривня.

Іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і в порядку, встановлених законом.

Аноним (автор вопроса)

Да, но у меня депозит и он в валюте и соответствует требованиям ч. 2 ст. 192 "2. Іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і в порядку, встановлених законом. " Подскажите, что теперь делать с решением? оспаривать? или обращаться в суд за разъяснением решения?....

Невідомий Адвокат

а судовый збир платили тоже в валюте? )) или не платили вообще, как споживач...

Аноним (автор вопроса)

не платили как споживач

Невідомий Адвокат

Оспаривать решение или его разъяснять ничего не даст. Суд не может изменить решение, соответственно и его резолютивную часть. Что Вы просили, то Вам и написали. Сейчас выложу нормы.

Аноним (автор вопроса)

Т.е. вы хотите сказать что это решение априори не может быть исполнено?

Невідомий Адвокат

Стаття 53. Особливості звернення стягнення на кошти боржника в іноземній валюті та виконання рішень при обчисленні боргу в іноземній валюті

  1. У разі якщо кошти боржника в іноземній валюті розміщені на рахунках, внесках або на зберіганні у банку чи іншій фінансовій установі, що мають право на продаж іноземної валюти на внутрішньому валютному ринку, державний виконавець зобов'язує їх продати протягом семи днів іноземну валюту в сумі, необхідній для погашення боргу.

  2. У разі якщо такі кошти розміщені у банку або іншій фінансовій установі, які не мають права на продаж іноземної валюти на внутрішньому валютному ринку, державний виконавець зобов'язує їх перерахувати протягом семи днів ці кошти до банку або іншої фінансової установи, які мають таке право, для їх реалізації відповідно до вимог частини першої цієї статті.

  3. У разі обчислення суми боргу в іноземній валюті державний виконавець у результаті виявлення у боржника коштів у відповідній валюті стягує ці кошти на валютний рахунок органу державної виконавчої служби для їх подальшого перерахування стягувачу. У разі виявлення коштів у гривнях чи іншій валюті державний виконавець за правилами, встановленими частинами першою і другою цієї статті, дає доручення про купівлю відповідної валюти та перерахування її на валютний рахунок органу державної виконавчої служби.

Невідомий Адвокат

Теперь по сути вопроса: Пишется заявление на имя Начальника ДВС про прымусове выконання судового ришення, в додатках обязательно указываете выконавчий лыст, пришпандёривается его степлером к заявлению и сдаёте это всё в канцелярию ДВС. Заявление в двух прымирныках. На втором прымирныке, том, что останется у Вас, ДВС ставит отметку.

исполнители обязаны открыть производство

узнайте в ГИС , где будет исполняться решение, есть ли у них валютный счет. раньше не было ни у кого, потом некоторые сделали.

Невідомий Адвокат

"...узнайте в ГИС , где будет исполняться решение, есть ли у них валютный счет. раньше не было ни у кого, потом некоторые сделали..."

Это пока не имеет значение. Ему главное стартануть производство. Другая исполнительная у него просто не примет выконавчий лист, и провадження по нему не откроет из-за оснований п.4 ч.1 ст.26. Про валютный счёт это правильно. Но это уже потом, если в этой ДВС такого счёта не будет. Если не будет счёта, то эта ДВС сама закроет провадження по основаниям п.10 ч.1 ст.49, и сама направит выконавчый лыст в ту ДВС, где есть счёт.

Аноним (автор вопроса)

Т.е. как я понимаю все не безнадежно! Можно уверенно двигать дело?

Сергей (автор вопроса)

Как правильно в исковом заявлении написать о требовании про изыскание долларовых средств в гривневом эквиваленте? Указывается эквивалент на дату подачи иска?

Сергей (автор вопроса)

и какой курс указывать? Официальный курс НБУ или межбанковский?

необходимо указывать сумму в дол. и в гривневом эквиваленте на дату подачи иска по офиц.курсу НБУ

При написании ответа используется разметка Markdown.