3275 дней назадОлеся

Здравствуйте! подскажите, имеет ли право ученик вести фото/видеосъемку урока на телефон, запись на диктофон? Обязательно ли разрешение учителя? И имеет ли такое право учитель? Спасибо!

Аноним

Аноним2. Всі ми вчилися в школі, маємо свої власні спогади про працю вчителів, успішність та поведінку дітей-школярів (саме дітей, а не дорослих), ставши дорослими, ми можемо сміливо проаналізувати якість шкільного навчання, що було правильно, а що ні. Нагадаю тезу Любов Юріївни: "Шановний, Вам дитину привели, Ви її у школі виховуйте, як Ви себе у класі будете поводити так Вас і поважати будуть. Професійний вчитель відрізняється не знаннями, а вмінням їх передавати дітям...". Я не вчитель, але син вчительки, брат двох рідних братів-вчителів, знайомий з багатьма вчителями, щодо праці вчителів і так званий "педагогічний колектив" знаю не від чужих людей. Стосовно шкільних реалій та іншої маячні написаної Вами, з великим обуренням заперечу. Більшість педагогічних колективів, в своєму складів мають кількісну перевагу жінки-вчителі. Немає значення, школа, підприємство, чи підрозділ якоїсь організації - жіночий колектив - це "зміїне кубло", результатом такої суміші являється поява вчителів-неадекватів, між собою перегризуться і свою злість виливають на учнів, при цьому забуваючи - що учні, ще діти. Ще діти, "чорт забирай", маленькі створіння у яких дуже вразлива психіка які намагаються пристосуватися до українського суспільства яке важко назвати цивілізованим, а Ви знищуєте їх як особистість, пригнічуєте їх розвиток своєю непедагогічною поведінкою. Більшість учителів незнає психології дитини за віком. Я вчився в школі - був "теперішнім учнем" (не таким як раніше були учні), мати з батьком були "теперішні учні", з "їх батьками" та сама ситуація. Постає питання. Коли існували ті правильні (необхідні Вам) учні і батьки? Відповідь така: їх ніколи не існувало, це Ви вчорашні, це Ви не підготовлені (недоучені) вчителі. В моєму житті було багато вчителів, викладачів: хороші (передавали знання якими володіли, саморозвивалися, ніколи кривого слова не сказали, не принизили, деякі називали на "Ви", не скаржилися на поганих учнів, студентів), байдужі (ні знань, ні психів) - мовчки відбули і додому, вчителі-відмінники (предмет свій добре знають, але вчити не вміють) з такими вчителями діти сивіють, навіть впісюються від їхніх криків та приниження і останні вчителі-неуки (ні знань, а ні вміння вчити) здебільшого вчителі влаштовані на роботу по блату, бо ніде більше не беруть, рідкісні тварюки, готові принизити, знищити учня, відбити бажання вчитися тільки б не показати свою некомпетентність як учителя... До яких вчителів відноситесь Ви, хороші - це не про Вас, тоді... За своє життя я так багато побачив дорослих людей, що можу впевнено сказати, ті хто використовує слово "умнічать" відноситься до категорії людей "А скільки в мільйоні нулів..."

Аноним

Вибачте,але ви - Анатолій Миколайович - просто самозакоаний й зарозумілий. Сама тільки зверххність до колег вчителів. І ве-то ви вмієте, і все знаете.... Я з вами поврістю не згодна у вашій так званій "авторитетній" консультації, бо вона не захищає вчиеля повністю, а те,що ви говорите - просто "слова, слова". Я знаю достатньо неадекватнибатьків з дефицитом уваги,що сидять дома не працюючи,і так і чкають на якусь "трагедію" в класі,щоб було про що розмовляти... А діти, з підлітковою психологією,пребільшують все. Тож - знімайте, знімайте,буде ще одне відео для телебачення! А про захист вчителів-ні слова.

Аноним

Підскажіть що робити єслі вчитель(вчителька) прикопуюця до дитини просто так то що робити дитині в такій ситуації.

Аноним

По-перше, виконати завдання (домашку). По-друге, зустрітися з вчителем, і запитати, чи є проблеми з навчанням і в поведінці дитини. А потім визначитися, що саме не співпадає в Вашому баченні ситуації, з баченням ситуації вчителя. Щодо зйомки. Вивчати українську мову. А гаджети використовувати для навчання, а не для зйомок доморощеного відео, яке нікому не цікаве.

~= А Д В О К А Т =~

У публічних місцях є право знімати відео у будь-кого по закону. Це факт! Хто не хоче потрапляти на відео - не ходіть у публічні місця. У вас на кухні ніхто не має права знімати. І у всіх "вбиральнях" - теж. А в інших місцях (публічних) - звиняйте. Та навіть тому, що це не можливо проконтролювати щоб заборонити - адже обшукувати тотально теж нікого не можна по закону, а зараз такі сучасні гаджети (навіть годинники з камерою тощо) - навіть президента знімають та виставляють і інтернет, і що? Н І Ч О Г О !!!

Аноним

Класна кімната, шкільний кабінет - це не публічне місце, Анатолію. Це по під'їзду можуть вештатися, знімати, - І НІЧОГО! А в школі зйомка ведеться за згодою адміністрації та батьків. У школі діти повинні навчатися для того, щоб отримувати освіту, а не "цяцьку" в виді гаджету.

Сергій Володимирович

Отже, по-перше, школа є публічним місцем і ведення фото- відео- фіксація дозволена без згоди адміністрації школи, навіть кабінет директора. По-друге, вчитель (викладач) є найманим працівником публічного права, а тому є публічною особою і фіксування може проводитись без її згоди на це. До того ж по-третє, вчитель немає права вести зйомку учня, учнів без їх згоди, у винятку лише, якщо учень(ні) скоюють правопорушення (дисциплінарне, адміністративне, кримінальне) для доведення вини та притягнення такої особи до відповідальності. Не можу наголосити, що зміни, які внесені до ст.172 КУпАП про запобігання та протидії булінгу, захищає, як малолітніх, неповнолітніх так і повнолітніх осіб (вчителів, викладачів, вихователів, учнів, студентів, дошкільнят).

Аноним

Сергію Володимировичу! По-перше - стаття про буллінг - це ст.173-4 КУпАП. Школа не є "публічним місцем" з необмеженим доступом. А питання проведення зйомок - це певне втручання в освітній процес і процес виховання дітей, порушення академічних прав вчителя. Тому потрібно узгодити усі нюанси і прорахувати ризики. Рішення приймаються за потреби і колегіально. Учні не повинні цього робити. Іх обов'язок - навчатися і не порушувати норми поведінки. Тому нехай учитель вчить, а учень - вчиться.

Дмитро

Доброго дня! Дитина на уроці зняла на відео, як вчитель обзиває іншу дитину. Тепер вчитель, щоб захиститись, погрожує притягнути батьків дитини, яка знімала до кримінальної чи адміністративної відповідальності. Бо дитина не мала права знімати вчителя. Чи таке можливо?

~= А Д В О К А Т =~

Вчитель "гонить", просто він обрав таку тактику захисту своїх інтересів, адже йому загрожує звільнення за аморальну поведінку, не гідну вчителя. Школа - це публічне місце і будь-хто може знімати, так само як і на вулиці, на виставках, в автобусі чи в інших публічних місцях. Пригрозіть йому, що якщо ще раз буде казати таку неправду - подасте заяву в районо, в поліцію (за образу дитини - дрібне хуліганство) та прикладете це відео і тоді він дізнається від свого керівництва, що насправді можна, а що не можна. Побачите його реакцію.

Дмитро

Дякую!

Аноним

Вчительку зняли коли в неї була шерінка розстібнута. Вона догадувалась, що знімають, але через що-ні. Вона боїться, що можуть діти в інтернет виставити або по школі розповсюдити між собою. Що їй робити, звертатись до дитини, але не послухає і заперечить. Чи до батьків зразу або до керівництва. Як їй свою гідність захистити?

~= А Д В О К А Т =~

Її гідність - не допускати подібного у публічному місці. Адже все, що видно "очима" - це те ж саме що й "бачить" камера. Тому їй краще промовчати та "тихо" стверджувати, що то був монтаж.

При написании ответа используется разметка Markdown.