3272 дня назадСвітлана

Доброго дня! 1.Підкажіть, будь ласка, чи маю я право підписувати договір на стажування із ФОП ІІІ групи, якщо я не являюсь студенткою (закінчила навчання років 7 тому, і вже працювала після того)? 2.Які я маю права і обов'язки за даним договором? Чи маю я право самостійно робити дзвінки клієнтам, брати гроші від клієнтів чи ще щось подібне? Чи стажування означає, що я лише спостерігаю за роботою інших і усе роблю під наглядом? 3.Чи є якісь закони, які говорять про оплату стажування? (чи може стажування бути безоплатним)?

Наперед дякую за відповідь! Світлана, borderless_friendship@ukr.net

адвокат

Доброго! Стажування трудовим законодавством в широкому сенсі не передбачено, тому які Ви будете мати права можна лише здогадуватися. Є навчальна практика у ПТУ (коледжах) та ВНЗ, проте ФОП до цього ніякого відношення не має. Можливо ФОП сам придумав таку форму, щоб, на його думку, не вважати таку особу працівником. Проте це лише його бажання, а не законодавством передбачена дійсність. Все буде гаразд до першої перевірки податкової, тобто ніякого стажера бути не може і щодо клієнтів його можна розглядати, в кращому випадку, як довірену особу.

Якщо договір стажування не від навчального закладу, а просто видумка ФОП, то дійсно, до першої перевірки. Безоплатним такий договір бути не може. Що стосується, якщо це розглядати, що Ви як довірена особа, то договір доручення - дещо інше і обов*язково має бути видана довіреність, що у випадку ФОП засвідчується нотаріально.

Світлана (автор вопроса)

Та, власне, це я сама підняла тему підписання хоча б якогось договору на період випробувального терміну, який мав відбуватися взагалі без ніяких договорів.

взагалі без ніяких....

З 1 січня 2015 року значно збільшено розміри штрафів:

Стаття 265 КЗпП України. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ПРАЦЮ

Посадові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, винні у порушенні законодавства про працю, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків — у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (на сьогодні — 36540,00 грн.), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;
порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі — у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати (3654,00 грн.), встановленої законом на момент виявлення порушення;
недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці — у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (12180,00 грн.), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;
порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених абзацами другим — четвертим частини другої цієї статті — у розмірі мінімальної заробітної плати.
Наталія ФОП

Можна запитання! А як може і повинен захистити себе ФОП? Наприклад, у мене ресторан , і я беру на випробувальний термін барменів, офіціантів, посудомийниць тощо - і що одразу усіх офіційно працевлаштовувати, без випробувального терміну? А раптом умови праці не підійдуть найманим , або ж виконана ними робота не підійде мені - як оформити ці "взаємини". Який договір потрібно укласти? І як захиститись ФОП від недобросовісних робітників!?

~= А Д В О К А Т =~
Наталія.
Захиститись ФОП можливо (і не лише в цьому випадку). Але для цього краще мати постійного юриста "під рукою", який накопить необхідну інформацію і не буде кожного разу витрачати час на те щоб "в'їхати" в нюанси того чи іншого питання вашого напрямку робіт. 
Якщо з серйозними намірами необхідна подальша конкретна допомога - зверніться на ел.адресу: advocate-s@i.ua
Аноним

Добрий вечір! Я склала договір між ФОП і працівником на 3 місяці, а потім працевлаштую! Мені дадуть штраф за договір?

Аноним

І ще, може ви підкажете чи повинна бути посадова інструкція у перукаря?

~= А Д В О К А Т =~

Штрафи зараз дуже великі - "попасти" на один штраф і можна закривати перукарню взагалі! І не зрозуміло який договір ви маєте на увазі, ЦПД? То ЦПД може бути і на довше ніж 3 місяці - головне щоб його текст був опрацьовано грамотно, а не взято з інтернету заїжджений застарілий зразок. Посадову інструкцію також краще мати індивідуально розроблену - адже вона може містити практично те ж саме, що і в грамотно виписаному ЦПД. Чому так всі легковажать з текстами договорів, інструкцій і займаються юридичним "самолікуванням"? Це ж гірше ніж ігнорувати лікування наприклад при грипі з ускладненнями, після чого можна оглухнути, осліпнути, отримати смертельну пневмонію і т д.

Оксана ФОП

Доброго дня! Чи можу я укласти договір стажування з особою, яку я планую взяти на роботу. В договорі планую прописати, що стажор отримає оплату після закінчення стажування. Допускати до роботи працівника, який не знає специфіки роботи я не можу. Яким чином я можу ЩЕ "підстрахувати" себе на випадок перевірки?

Доброго дня! безоплатна праця - це заборонено. Тут або трудовий договір, або цивільно-правова угода. Якщо трудовий, то з випробним терміном, але при цьому оплата має бути не нижче мінімальної за повний роб. день

Сергей

Здравствуйте. Подскажите пожалуйста по вопросу по теме. Я ФОП - продукты питания. Так как я понимаю что нет понятия "договору стажування" остановился на "цивільно-правовий договір". По окончании договора я должен сложить акт выполненых работ на сумму.... но как я в своём виде деятельности определю объем работ и какие за такие работы должен платить налоги? Спасибо

якщо цивільно-правовий договір буде мати ознаки трудового, отримаєте всі пов*язані з цим наслідки при перевірці. Я вважаю, не на кожну роботу (послугу) можливо укладати цивільно-правові, а не трудові договори. І не вірте тим, хто каже, що все можна розписати і тд. Якщо неможливо визначити результат, а оплата відбуватиметься за процес (продаж чого б то небуло незалежно від результату, охорона тощо), краще робити трудові договори...

~= А Д В О К А Т =~

Ага "розумно"... (Ю.В. часом не в ДПІ працюєте?) і платити мінімально 3200 грн. з/п та відповідні "непідйомні" для ФОП нарахування, саме від чого і бажають законно оптимізувати оподаткування ФОПи в цей "тяжкий" для них час. Насправді ніяке законодавство у правовому полі не обмежує ні для жодної сторони (і не має права обмежувати!!) свободу волевиявлення та вибору форми будь-яких видів договорів, контрактів чи угод. Насправді юридично грамотне складання стратегії, алгоритму дій, текстів цих договорів (та ще й юридичне супроводження, якщо потребується) - призведе до роботи виключно у правовому полі та до законної оптимізації оподаткування з надійними достатніми захистними аргументами та без будь-яких порушень законодавства, як би комусь такого не бажалось "притягувати за вуха". Та й на гірший випадок існує судовий захист, який зараз позбавляється потихеньку від корумпованості, залежності та непрофесіоналізму суддів.

Шановний Адвокате "= А Д В О К А Т = || HELP || * advocate-s@i.ua * тел.: 095 0870419 * Балаушко Анатолій * юр.стаж 28 років", у разі, коли такий договір, який краще не робити, буде зроблено і в результаті перевірки визнано "трудовим", ФОП втратить більше, ніж якщо одразу буде реалістом

александр

Здравствуйте. Подскажите пожалуйста я оформил чп. и открив магазин по продаже вешей,как мне правильно оформить взятие на роботу человека,но со стажеровкой!

Аноним

Странно у нас как-то юристы консультируют. Если нет закона, который запрещает принимать людей на обучение, а стажировка, это и есть обучение, а есть один закон, который описывает каким именно образом принимать на стажировку студентов и как защищены их интересы. Есть второй о госслужбе. То в правовом государстве, грамотные юристы нашли бы форму договора, и смогли бы защитить интересы предпринимателя в суде, потому что все что не запрещено, то разрешено. А по стажировке, я думаю, что нужно делать договор на проведение обучения определенного сотрудника, за что он может оплатить деньги - совершенно символическую плату (если Вы на едином налоге, то нужно добавить это в вид деятельности), а если просто предприниматель то вообще не обязательно. А вот брать на работу этого человека, или нет, после обучения, Ваше решение и Ваше право. Юристы, я права?

Аноним

А Вас не смущает то, что для того чтобы проводить обучение и предоставлять такие услуги априори необходимо иметь соответствующее разрешение??

~= А Д В О К А Т =~

Да с обучением вариант "шкарадный" и он не подходит. Есть другие варианты в правовом поле. Но это уже будет бизнес-вопрос...

Taurus

Чисто випадково наткнувся на цю цікаву тему. Я ФО-П в галузі інжинірингу - 71.12. Моя діяльність підпадає під статтю 26 Закону України «Про землеустрій», згідно якої розробниками документації із землеустрою є:....фізичні особи – підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою. Положеннями статті 66 цього ж Закону України «Про землеустрій» визначено, що сертифікованими інженерами-землевпорядниками є особи, які мають вищу освіту за спеціальностями та кваліфікаціями у галузі знань землеустрою, а також стаж роботи за спеціальністю не менше одного року, які склали кваліфікаційний іспит, одержали сертифікат та зареєстровані в Державному реєстрі сертифікованих інженерів-землевпорядників. Прошу звернути увагу на "а також стаж роботи за спеціальністю не менше одного року". Тепер ситуація: Є ФО-П, юнак, у віці 25 років, здобув відповідну кваліфікацію і отримав диплом магістра у цій же галузі. Влаштуватись на роботу практично не може, тому, що рівень пропонованої заробітної плати не відповідає його кваліфікаційному рівню, знанням, навикам та вмінню виконувати роботи в галузі інжинірингу. До здачі кваліфікаційного іспиту його допустити не можуть, оскільки відсутній стаж роботи за спеціальністю не менше одного року. Риторичне питання - навіщо було вчитись, здобувати спеціальність на протязі п'яти років, якщо при отримання диплома магістра не можна отримати відповідний сертифікат. Розглядаю питання - взяти до себе цього юнака - ФО-Па на стажування, от тільки виникає питання - він мені має платити, за те, що проходить в мене стажування (в Держгеокадастрі усно пояснили, що претендент на отримання кваліфіквційного сертифіката інженера-землевпорядника може проходити стажування у ФО-Па, який працює в цій галузі), чи я маю йому платити за те, що він приймає участь в розробці землевпорядної документації. Вибачте, що може забагато тексту, просто через наше ЗАКОНОДАВСТВО ми втрачаємо потенційних спеціалістів, зокрема в галузі землевпорядкування та кадастру.

Аноним

Доброї ночі. У мене питання такого ж характеру. ФОП- звільнився працівник в магазині іграшок, знайти продавця нереально, беру людину, яка взагалі не працювала продавцем.... як мені убезпечити себе як роботодавця?????, хотілося б побачити на що здібна дюдина. А в нашому законодавстві передбачено захист тільки для працівників, відразу заключай трудовий договір, та ще й плати заробітну плату не нижче ніж мінімалка. Хотілося б якось себе захистити, підкажіть вихід....Завчасно дякую за відповідь.

Іван

Є таке поняття випробувальний термін (для робітничих професій не більше 1 місяця) який можете зазначити у трудовому договорі. Якщо працівник вам не підходить то трудовий договір (з працівником) розривається як такий, що не пройшов випробування.

Аноним

Ще можна укласти строковий трудовий договір. Наприклад на 1 місяць.

Світлана

Підкажіть будь- ласка. Я хочу взяти на стажування на невизначений термін у магазин студента. У який термін, мені потрібно ровідомити податкову службу.

При написании ответа используется разметка Markdown.