3217 дней назадАноним

Добрий день. ! До медичного закладу надійшов адвокатський запит щодо надання медичної карточки гр. І. Зрозуміло, що адвокат має витребувати медичну інформацію стосовно свого клієнта, який наділив його таким правом. Ситуація така, що гр. І помер, а адвокат хоче отримати карточку через дочку померлого. Як бути відмовити ? На якій підставі? Чи надати?

Надати у відповідності до ст. 21 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", при умові, що до запиту, додані документи, які підтверджують повноваження на подання такого запиту (копія адвокатського ордеру, договору про надання правової допомоги, копія свідоцтва адвоката про право на зайняття адвокатською діяльністю).

Аноним (автор вопроса)

В наявності адвокатський запит,свідоцтво про заняття адвокатською діяльністю, адвокатський ордер. Договору про надання правої допомоги не має про нього згадується лише в адвокатському запиті. Мене білше цікавить питання чи можна надати карточку ПОМЕРЛОГО ? його дочці. Питання вцілому стосується спадщини. Дякую.

Дочка належить до спадкоємців. Можете дати їм проміжну відповідь, а саме на запит надіслати їм листа чи являється дочка спадкоємцем, чи відкрита спадщина в нотаріуса, та написати, що після отримання цих відповідей надасте їм повну та вичерпну відповідь. Врахуйте, що ненадання або надання з порушенням теріміну розгляду (5 днів з моменту отримання) тягне за собою адміністративну відповідальність у виді штрафу

Вважаю, що ні, медична картка є власністю поліклініки, має бути встановлено строк зберігання (потрібно заглиблюватись в норми законодавства для точної відповіді). Тобто, зверніться до свого юриста мед. закладу, що обгрунтує відмову (якщо вимагають саме оригінал) або до іншого юриста в платному порядку (відповідь потребує витрат часу, які мінімум).

Аноним (автор вопроса)

Дочка є спадкоємцем за законом, адвокат просить комію медичної картки (померлого)

Так надайте їм належним чином завірену копію

відмовити у наданні копії підстав не бачу

Аноним (автор вопроса)

дякую

Аноним

Якщо адвокат щось нехай і через дочку(а ви звідки знаєте що донька, ви встановлювали факт родинних відносин? до органів які можуть встановлювати факт родинних відносин належать суд та нотаріус) Так от до чого я... До того що напевне вона не одна спадкоємиця, а є декілька і вони судяться . скоріше всього оспорюють заповіт.

Так от тільки на запит суду.

Закон України «Про адвокатуру» передбачає право адвоката звертатися до підприємств, закладів та організацій з метою отримання інформації, необхідної для виконання своїх обов’язків. Останні, в свою чергу, зобов’язані надати адвокату таку інформацію. Виняток становить інформація, таємниця якої охороняється законом.

Основами законодавства України про охорону здоров’я (ст. 40) визначено, що медичні співробітники, яким у зв’язку з виконанням службових обов’язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд, а також про їх результати, не мають права розголошувати ці дані, крім випадків, передбачених законодавчими актами.

Відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» дані про здоров’я пацієнта є персональною інформацією, розголошувати яку третім особам заборонено. Законом передбачено винятки з цього правила, але передача інформації про пацієнта як відповіді на адвокатський запит до цих винятків не належить (стаття 7 Закону України «Про захист персональних даних»). Положення щодо заборони розголошення інформації про стан здоров’я пацієнта також містяться у Конституції України (ст. 32), Законі України «Про інформацію» (ст. 11), Цивільному кодексі України (ст. 286) та низці інших нормативно-правових актів.

Таким чином, інформація про стан здоров’я пацієнтів є медичною таємницею та охороняється законом. Розголошувати таку інформацію лікарі не мають права, в тому числі й шляхом надання відповіді на адвокатський запит.

Відповідь на запит адвоката може бути надано тільки у разі згоди самого пацієнта на передачу та обробку даних про його здоров’я. Наявність письмової згоди від пацієнта у подальшому допоможе запобігти виникненню претензій та спорів. У випадку смерті тільки на запит суду та органів досудового слідства

В продовження обговорення можна додати, що ні в статті 286 ЦКУ, ні у статті 40 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», інших нормах, не йдеться про зобов’язання мед. закладу зберігати лікарську таємницю після смерті пацієнта.., правда, й права розголошення тільки у зв*язку зі смертю пацієнта, теж прямо не прописано ...

Аноним

мама проживає уже 11років у іншій обл.а я із чоловіком і дітьми у будинку який є у власності мами теж 10роківну і ми тут приписані і вона нас виганяє ми ремонти робили підтримували усе а нас хочуть вигнати які ми маємо права

Аноним

Прописка не дает прав собственности. Собственник (мама) вправе распоряжаться СВОИМ имуществом по своему усмотрению.

Аноним

то вона може без нашої згоди виписати нас із будинку

~= А Д В О К А Т =~

Через суд зможуть виписати, наприклад, якщо будинок буде проданий іншому власнику та є й інші випадки.

Аноним

ні продавати вона непланує...

Аноним

мої діти малолітні.

Яна

Доброго дня! В нас приватний будинок на 2 власника пiд одним номером за поштовою адресою. Як роздiлити окремо частини будинку, наприклад, 91 та 91 а? у паспортi громадянина стоять саме такi прописки. Але у ЦНАП, коли звернулися для прописки додаткового члена родини, то сказали, що треба дозвiл другого власника, бо нема видiленоi адреси.

~= А Д В О К А Т =~

Потрібно таке питання вирішувати у судовому порядку.

При написании ответа используется разметка Markdown.