3184 дня назадТатьяна

Имеет ли пристав права наложить запрет на выезд в заграницу?

Так мають право! Відповідно до листа № 25-32/507ивід 06.06.08и Міністерства Юстиції України «Щодо виїзду за кордон осіб, які мають невиконанні зобов’язання, в тому числі зі сплати аліментів, покладені на них рішеннями судів» порядок здійснення прав громадян України на виїзд з України і в’їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України, порядок розв’язання у цій сфері регулює ЗУ «Про порядок виїзду з України та в’їзд в Україну громадян України». Положення ст.6 ЗУ « Про порядок виїзду з України та в’їзд в Україну громадян України» встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у видачі паспорта або громадянинові України , який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема у випадках, якщо діють неврегульовані аліменти, договірні чи інші невиконанні зобов’язання - до виникнення зобов’язань або розв’язання спору за погодженням сторін у передбачених законом випадках , або забезпечення зобов’язань заставою, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, або він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням, - до виконання зобов’язань. Тимчасове затримання або вилучення паспорта у таких випадках здійснюється судом, органами прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки, Державної прикордонної служби України, військовими комісаріатами та консульською службою України. Пунктом 8 ст. 19 ЗУ «Про Державну прикордонну службу України» встановлено, що на Державну прикордонну службу відповідно до визначених законом завдань покладається, зокрема , запобігання та недопущення в’їзду в Україну або виїзду з України осіб, яким згідно із законодавством не дозволяється в’їзд в Україну або яких тимчасово обмежено у праві виїзду з України , у тому числі згідно з дорученням правоохоронних органів .

Тобто наявність в особи невиконаних зобов’язань , покладених на неї судовими рішеннями, у тому числі аліментних , є підставою для обмеження її у праві виїзду за межі України. Відповідно до ст.124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами України і є обов’язковими до виконання на всій території України.

Вищевикладені норми вказують на те, що одним із таких заходів може бути тимчасове обмеження особам(боржникам) у праві виїзду за межі України з вилученням паспортного документа чи без такого, причому таке обмеження можливе на підставі судового рішення за поданням державного виконавця.

При написании ответа используется разметка Markdown.