3109 дней назадАноним

Доброго дня. Мені потрібна консультація по сімейному праву. Я перебуваю в шлюбі 7 років, в нас двоє спільних неповнолітніх дітей. Спільного нажитого майна не маємо. Всі члени сім'ї прописані на адресу чоловіка мами. Останні три роки я з чоловіком перебуваємо закордоном ( не легально) чекаємо на отримання документів. Вирішили розлучитися. Чоловік хоче їхати до дому та подавати на розлучення. А також лишити мене батьківських прав. Чи може він це зробити якщо на час суду я ще й досі буду за межами країни? Які підстави в нього можуть бути щоб позбавити мене батьківських прав? Чи буде в мене більша вірогідність отримати опіку над дітьми якщо я перша подам позов до суду? Чекаю відповіді з нетерпінням. Дякую Мій email: ioannawicko@gmail.com

гідно зі Статтею 141. Сімейного Кодексу України 1. Мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. 2. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини.

Стаття 160. 1. Місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків. 2. Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. 3. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.

Стаття 161. Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення. Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини. Якщо орган опіки та піклування або суд визнав, що жоден із батьків не може створити дитині належних умов для виховання та розвитку, на вимогу баби, діда або інших родичів, залучених до участі у справі, дитина може бути передана комусь із них. Якщо дитина не може бути передана жодній із цих осіб, суд на вимогу органу опіки та піклування може постановити рішення про відібрання дитини від особи, з якою вона проживає, і передання її для опікування органу опіки та піклування.

Стаття 164. Підстави позбавлення батьківських прав Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини. 2. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав з підстав, встановлених пунктами 2, 4 і 5 частини першої цієї статті, лише у разі досягнення ними повноліття. 3. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них. 4. Під час ухвалення рішення про позбавлення батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім’ї (особи) у разі здійснення такого супроводу. 5. Якщо суд при розгляді справи про позбавлення батьківських прав виявить у діях батьків або одного з них ознаки кримінального правопорушення, він письмово повідомляє про це орган досудового розслідування, який в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, розпочинає досудове розслідування. 6. Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Підстав для позбавлення Вас батьківських прав немає!!! Загалом, хочу сказати Вам з судової практики суд більше стоїть на боці матері, та враховує всі фактори, які є позитивними для дитини. По-друге, Вам не потрібно встановлювати опіку над дітьми, так як Ви мати! А ось подати позов про встановлення місця проживання разом з Вами запросто. І суд буде на Вашому боці при гарній роботі юриста!

Так що все буде добре! Бажаю Вам удачі!!!

При написании ответа используется разметка Markdown.