3108 дней назадАноним Я

Якщо мати не подавала в суд заяви на сплату аліментів батьком їхній малолітній дитині, чи буде його дитина по досягненню дорослого віку сплачувати аліменти батькові, якщо той звернеться до суду?

Сімейним Кодексом України встановлено: Стаття 172. Обов'язок дитини, повнолітніх дочки та сина піклуватися про батьків 1. Дитина, повнолітні дочка, син зобов'язані піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу. 2. Повнолітні дочка, син мають право звернутися за захистом прав та інтересів непрацездатних, немічних батьків як їх законні представники, без спеціальних на те повноважень. 3. Якщо повнолітні дочка, син не піклуються про своїх непрацездатних, немічних батьків, з них можуть бути за рішенням суду стягнуті кошти на покриття витрат, пов'язаних із наданням такого піклування. Стаття 202. СКУ Підстави виникнення обов'язку повнолітніх дочки, сина утримувати батьків 1. Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. 2. Якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов'язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає.

Стаття 203. Обов'язок дочки, сина брати участь у додаткових витратах на батьків

  1. Дочка, син крім сплати аліментів зобов'язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю. Стаття 204. Звільнення дочки, сина від обов'язку утримувати матір, батька
  2. Дочка, син можуть бути звільнені судом від обов'язку утримувати матір, батька та обов'язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько ухилялися від виконання своїх батьківських обов'язків. У виняткових випадках суд може присудити з дочки, сина аліменти на строк не більш як три роки.

Тобто, в незалежності від того, подавали в суд на стягнення аліментів на утримання дитини чи ні, батьки в майбутньому мають право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів з повнолітньої дитини. Проте, якщо буде доведено, що батьки/або один з батьків не піклувались про дитину та не утримували її, то їх можуть позбавити права на утримання.

Аноним Я (автор вопроса)

А як можливо буде довести той факт, що батько не піклувався про дитину через 20-30 років?

Аноним Я (автор вопроса)

З Ваших слів "...Стаття 202..... 2. Якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов'язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає." я можу зробити висновок: щоб дитина, яка не має опіки (матеріальної та моральної) від батька в малолітньому віці не утримувала його в похилому віці , повинна позбавити його батьківських прав зараз?

Позбавити Вашого батька батькывських прав можете Ви! Проте це э складною процедурою Підставами позбавлення батьківських прав є: Стаття 164. Підстави позбавлення батьківських прав 1. Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини. 2. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав з підстав, встановлених пунктами 2, 4 і 5 частини першої цієї статті, лише у разі досягнення ними повноліття. 3. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них. 4. Під час ухвалення рішення про позбавлення батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім’ї (особи) у разі здійснення такого супроводу. 5. Якщо суд при розгляді справи про позбавлення батьківських прав виявить у діях батьків або одного з них ознаки кримінального правопорушення, він письмово повідомляє про це орган досудового розслідування, який в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, розпочинає досудове розслідування. 6. Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Тобто, якщо навіть Ваш чоловік не здійснює жодних заходів щодо утримання і виховання Вашої дитини, то це ще не є достатнім для позбавлення його батьківських прав.

Проте, якщо Ваша дитина досягла 14-ти років і бажає позбавити батьківських прав батька, то це дуже можливо. Так як суд при винесенні таких рішень завжди стає на сторону дитини.

Аноним (автор вопроса)

Дякую, все доступно. Але якщо батько на протязі 4 років не утримує дитину, не виховує і не спілкується...то він порушує Сімейний кодекс України! Це не є підставою для позбавлення батьківських прав?

Загалом, це є підставою позбавлення батьківських прав, але для суду це буде складне рішення.

Аноним Я (автор вопроса)

А...так, частина друга уточнює п.2 частини 1. Зрозуміло.

Ще одне питання. Дитині 14 років, вона ж не повнолітня. Але ж в статті 164 СКУ ч."2. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав з підстав, встановлених пунктами 2, 4 і 5 частини першої цієї статті, лише у разі досягнення ними повноліття." ПОВНОЛІТТЯ!? Повноліття чи не в 18 років настає?

це мати і батько позбавляються батьківських прав на підставі п.2,4,5 якщо вони (батьки) є повнолітніми.=)

Стаття 165. Сімейного Кодексу України
Особи, які мають право звернутися з позовом до суду про позбавлення батьківських прав 1. Право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім'ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров'я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Аноним (автор вопроса)

Дякую за відповіді. Як я зрозуміла, загалом підстава є, але "для суду це буде складне рішення ". Гарно сказано)! Жити дитині без батька - не складно, а по факту прийняти рішення для суду - складно. В чому ж складність для суду? Якщо піти з другої сторони,то якщо батько не має ВЗАГАЛІ ніякого контакту з дитиною на протязі 4х років, не утримує дитину матеріально, то чому він вважаєся батьком? Які в нього "критерії" батька?

я розумію Вашу позицію, але таке в нас законодавство. Ви можете пробувати позбавити його батьківських прав, якщо йому взагалі не цікаво приймати участь у вихованні дитини, він не зявиться до суду та ніяким чином не буде намагатися відстоювати себе як батька, то його так чи інакше позбавлять цих прав. Але Ви повинні розуміти, що сьогодні він не має цього бажання, а через 5 років наприклад зявиться та захоче приймати участь у вихованні своєї дитини і Ви не зможете йому заборонити.

якщо Вам необхідна буде допомога у вирішенні цієї ситуації я рада буду Вам допомогти. Пишіть на пошту.

При написании ответа используется разметка Markdown.