2990 дней назадАноним

батько чоловіка склав заповіт на сина,завірив у сільській раді,син хоче переоформити все що по заповіту на себе,це будинок і земельна ділянка біля нього.це майно не приватизоване.з чого потрібно починати і скільки це приблизно буде коштувати?

Якщо будинок не приватизований, то необхідно подавати до суду позовну заяву про визнання права власності на нерухоме майно за вашим чоловіком. Щоб сказати скільки буде коштувати, необхідно знати інвентарну вартість будинку, якщо ви виробляли технічний паспорт на будинок, то там вказана інвентарна вартість. При подачі позовної заяви до суду необхідно буде сплатити 1% інвентарної вартості будинку. Земельна ділянка біля будинку- це мабуть та земля, яка виділена для будівництва цього будинку, тому з визнанням права власності на цей будинок відразу визнається власності і за земельною ділянкою.

Юлия Рыбка

автор, а дом что, отец получал по квартирной очереди?

Аноним

Хороший вопрос!

Юлия Рыбка

если дом в селе и строился не силами колхоза, а силами конкретных граждан, которые его построили и стали в нем жить, то такие дома нельзя приватизировать, они находятся в частной собственности.

Аноним

Полная юридическая безграмотность населения....люди приватизируют собственные дома... жуть!

Вам необходимо взять справку из похозяйственной книги в сельском совете, отказ нотариуса или сельского совета об отказе видачи свид о праве на наследство, справку о проживании наследодателя, свидетельство о смерти, свидетельство о рождении ваше, копию завещания и с иском обратится в суд о признании за вами права на дом в порядке наследования по завещанию.

Аноним

В.А.! А зачем человеку обращаться в суд?! Ему кто-то отказал?

Аноним, якщо нерухоме майно не приватизовано, спадкоємець не може оформити спадкові права на це майно в нотаріуса, тільки суд може визнати за спадкомцем право власності на нерухоме майно в порядку спадкування.

Аноним

Уважаемая Иванна! Речь о доме. не о квартире.если дом в селе и строился не силами колхоза, а силами конкретных граждан, которые его построили и стали в нем жить, то такие дома нельзя приватизировать, они находятся в частной собственности.

Аноним, вони не знаходяться в приватній власності, якщо ці будинки не приватизовані. Вони фактично є власністю осіб, які їх будували, але юридично немає свідоцтва про право власності на цей будинок, отже немає юридичного підтвердження, що спадкодавець є власником будинку, у зв"язку із чим нотаріус через відсутність документа про право власності не може оформити спадщину.

Юлия Рыбка

Если дома стоили,но нет документов на право собственности, их вводят в эксплуатацию, а не приватизируют. И нам достоверно неизвестно, что на дом нет правоустанавливающих документов. Зачастую люди, имея на руках договора отчуждения либо свидетельства о праве на наследство или другие правоустанавливающие документы, все равно полагают, что им что-то нужно еще "приватизировать".

Автор запитання зазначив, що будинок не приватизований, не думаю, що маючи на руках свідоцтво про право власністі на будинок чи договір, людина б задавала таке питання.

Юлия Рыбка

Люди не понимают значения слова "приватизация". Десятки раз с таким сталкивалась. А дом, построенный гражданином, приватизировать нельзя, это абсурд.

Юлия Рыбка

не нужно далеко ходить,сегодняшний вопрос: "квартира приватизирована на 2 человека. Один умер. куда обратиться чтобы приватизировать 1/2 оставшуюся половину"

Аноним

ИТОГО: полная юридическая безграмотность населения.

Якщо на будинок в селі немає інвентаризаційної справи в БТІ, а він був збудований за часів існування колгоспів і в селі був колгосп, то цей будинок вважався власністтю колгоспного двору, а не особи, яка його збудувала і в разі виходу особи з колгоспу вона могла втратити будинок. Правовідносини, щодо набуття прав власності на майно колгоспного двору, громадянами, які були прописані в таких будинках було врегульовано Законом України "Про власність" і право власності відповідно до закону набували не тільки батько і матір, які будували будинок, а й діти. На сьогоднішній день ці відносини врегульвані ЦКУ.

Лариса

Як приватизувати в селі будинок який був. Побудований в 1953р іна його немає ніяких документів і я прописана в йому з1996 рокуд

~= А Д В О К А Т =~

Це доволі громіздке завдання - тому звертайтесь персонально, потрібен діалог. Все можна вирішити без втрати значного лишнього часу і можливостей, якщо діяти юридично грамотно.

При написании ответа используется разметка Markdown.